Во Австралија има премногу овци, а презаситеноста со австралиско овчо месо предизвика пад на цените.
Некои фармери ги погубуваат или ги даваат своите овци за да заштедат од трошоците за одгледување на овие животни на фармата.
Цените на овчо месо паднаа за 70 отсто во изминатата година на 1,23 долари за килограм. Покажуваат податоците на Meat and Livestock Australia (MLA), пишува Bizlife.
„Австралија имаше многу добри сезони во текот на изминатите неколку години. Што значи дека стадото овци достигна 78,75 милиони грла, што е највисоко од 2007 година“, рече глобалниот аналитичар на MLA, Тим Џексон.
Што предизвикало стадото да расте?
Натпросечните врнежи од дожд во изминатите три години доведоа до скок на бројот на стадата овци. Врнежите се идеални за одгледување трева, која е погодна за хранење и одгледување добиток.
„Колку повеќе врнеше и колку подолго пазарот беше во движење, толку повеќе ги туркаше производителите да чуваат овци што инаку би ги отстраниле од стадото. А како резултат на тоа бројот продолжи да расте“, кажа претседателот на здружението за овци, Ендрју Спенсер за CNBC.
Оттогаш, земјоделците забележаа огромен пад на профитабилноста.
„Многу овци можеби немаат пазар, што може да доведе до тоа фармерите да ги уништат животните“, изјави за CNBC Стив Мекгваер, потпретседател на групата за застапување во земјоделството VAFarmers.
Тој додаде дека фармерите попрво би подарувале животни отколку да ги убиваат, но немало многу на кого да ги подарат.
Што е следно?
Стадата овци во Австралија се очекува да се зголемат за 23 отсто од најниското ниво во последните 100 години во 2020 година, покажа статистиката на MLA.
Следствено, прекумерната понуда на овци ги намали цените на добитокот. Означувајќи пресврт од неочекуваните фармери кои ги уживаа од рекордните цени на овчо месо пред три години.
Намалените цени се двоен удар за земјоделците, кои сега мораат подолго да ги хранат своите огромни стада, иако временските услови годинава се влошија.
Австралиското биро за метеорологија неодамна го забележа најсувиот септември досега, а сувото време не попушта.
Лошото време ќе ги намали резервите на храна. Како резултат на тоа, фармерите се обидуваат да ги намалат своите стада. Што може да вклучува и испраќање добиток во кланици и преработувачи на месо. Но, капацитетите за преработка на месо, или кланиците, не можат доволно брзо да убијат голем број овци.
За повеќе корисни стории посетете ја веб страната www.zemjodelie.mk , како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK