Даб е едно од најпознатите и економски највредно дрво. Сепак, помалку е познато дека дабот е лековит. Ова издржливо и долготрајно дрво има голем број лековити својства и состојки.
Кора од даб ( Cortex Quercus ), заради лековитите својства, се собира од млади гранки и плодови, односно желади ( Glandex quercus ). Младите пупки се исто така интересна храна за дивеч, особено во времето на исфрлање на рогови и растење на нови. Покрај тоа, младите лисја се обложени со т.н. медоносец што служи како одлична пасиште за пчели кои гладуваат.
Дабот прераснува во големо и моќно дрво и може да живее над 1000 години. Почетокот на цветање е од средината на мај, а лисјата паѓаат на есен. Кората од даб содржи изобилство на танини и танинска киселина, потоа посебен вид на шеќери и киселини. Само кората се бере од младите гранчиња, се суши под сенка и се чува на суво место. Дабовиот желад е добро позната храна за животни и е економски интересен производ. Но кога се луѓето во прашање, дали навистина дабот е лековит?
За медицински цели, се користи т.н. дабов конус. Конусите можат да бидат неколку на лист или дршка од лист. Конусите се препознаваат во официјалната медицина, а неговите галенски препарати се користат за запирање на крварењето – со премачкување или попрскување на рани – како пијалок се одличен противотров за труење со метал (олово, бакар, калај). Малку поретко, но не помалку ефикасно, дабовите желади се печат и се подготвуваат како замена за кафе. Овој пијалок е добар во лекување на рахитис, болести на мочниот меур и дијареја. Луѓето кои се склони кон прекумерно губење на тежината, егзема и катара на очите, треба редовно да пијат кафе од желад најмалку 1 до 2 пати неделно.
Подготовка на кафе од желад
На есен кога желадот е зрел и кога паѓа од дрвото, се собира, се лупи и се сече на парчиња со големина на зрно кафе и лесно се пржи на тивок оган. Чувајте го во темни и затворени стаклени садови. Желадите не треба да се попаруваат со зовриена вода пред пржење за да се отстрани горчината, бидејќи се губи карактеристичниот вкус на оваа хранлива и лековита супстанција. Сецканите желади се печат како кафе, но толку колку да станат кафеави, бидејќи препржените го губат вкусот и лековитите својства. Не се меле, туку се ситни во груб прав. Сецкањето во мелница треба да се изврши веднаш по пржењето, бидејќи желадите брзо стануваат жилави. Вака подготвениот желад се става во топла вода, се вари 10-тина минути, се цеди и се меша со шеќер, и само на крај со млеко.
Народна медицина
Во народната медицина, препаратите од кора од даб во отсуство на лекови во не толку далечното минато, се користеле многу повеќе.
Инфузија од чај од кора се користи како прва помош за труење со печурки, отровни билки или труење со никотин. Покрај тоа, овој чај е добра помош против внатрешно крварење, крвава кашлица итн. Помага при воспаление на хемороиди и воспалителни процеси во ректумот (колитис). Во случај на помали фрактури, олеснување и заздравување се јавува ако на оштетените места се стави влажна и топла кеса исполнета со мелена кора од даб. Народната медицина знае неколку добри рецепти со делови од даб за третман на веќе споменатите болести и заболувања.
Слезината денес се повеќе се разболува, а за жал дознаваме предоцна. За таа цел, ние користиме мелени дабови желади, кои се натопени еден ден во комова ракија. Процедена ракија се пие две лажички три пати на ден. Во тешка дијареја се користи мешавина од чај составена од еднакви делови на кора од даб и кора од див костен. Лекот се вари (две лажички) и се пие незасладен. Екстрактот од даб е неизбежен додаток на ракија, коњак и некои други алкохолни пијалоци.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.