Јапонско јаболко потекнува од Кина каде се одгледувало повеќе од два милениуми. Пристигнува на европскиот континент од Јапонија во 19 век. Се здобива со голема популарност, па оттука и името јапонско јаболко. Ова овошје е специфично по многу карактеристики, но она по што најмногу се истакнува е тоа што не бива нападнато од штетници и дека се бере само по првите мразови, па затоа е многу декоративно во градината бидејќи кога лисјата паѓаат, плодовите остануваат на гранките како фенери.
Неговите позитивни својства за здравјето на луѓето се бројни и корисни. Во некои рурални области во Кина и денес се верува и во мистичните квалитети на овие јаболка.
Како се одгледува?
Ова листопадно и долговечно дрво бара почва пропустлива и длабока . Најсоодветната pH вредност на почвата е од 6,5 до 7,5, најдобро е да се избере добро дренирана глина.
Кога станува збор за пролетно садење , може да се сади во март . Ова растение цвета во текот на мај и јуни , зрее на есен и се бере по првите мразови . Плодовите не зреат во исто време поради различни фактори: сонцето на теренот , видот и временските услови . Семето се сее на длабочина од 1 до 2 сантиметри.
Расте до висина од 5 до 10 метри , листовите се цврсти, малку зашилени, долги од 8 до 12 сантиметри, со бледо зелена боја од задната страна и потемни на лицето. На есен, тие добиваат прекрасна нијанса на црвеникава боја . Цветовите имаат околу четири ливчиња и имаат дијаметар од 2 до 2,5 сантиметри. Крошната е со кружна форма и обезбедува добра сенка.
Плодовите се слични по изглед на доматите , додека вкусот е комбинација на вкусови на праска и кајсија. Тие достигнуваат тежина до половина килограм, имаат тенка и сјајна кожа. Најидеално е плодовите да останат што е можно подолго на дрвото за да бидат што поквалитетни и вкусни, бидејќи јапонското јаболко се јаде кога има текстура слична на путерот. Со зреењето добива на сочност и го губи горчливиот вкус. Сепак, треба да се обере пред појаките мразови.
Побарувања од вода
Јапонското јаболко бара поголема количина вода, така што ќе треба да го наводнувате што почесто, особено ако станува збор за младо дрво. Наводнувањето обезбедува сочност и големина на овошјето, а посилна суша може да предизвика предвремено паѓање на листот , односно плодот. Сепак, треба да се внимава земјата да не биде премногу влажна во текот на зимските месеци затоа што не и одговара.
Ова растение, кое е исклучително погодно за органско производство, може да издржи многу ниски температури од -15 до -18 степени.
При избор на место за садење, треба да го изберете сончевата, јужната страна, и да го заштитите од ветерот на кој е чувствителен, особено од студените ветрови. Режењто е потребно, особено додека дрвото е младо, бидејќи плодовите што се наоѓаат на врвовите на гранките поради нивната голема тежина можат да предизвикаат нивно кршење.
Зошто да одгледувате јапонско јаболко?
Јапонското јаболко содржи голема количина на витамин Ц , а неговата употреба во текот на зимата особено се препорачува за заштита од настинки и болести. Тоа не содржи масти и е богат со антиоксиданси , калциум, фосфор, железо, калиум и витамин А . Благодарение на фактот дека содржи флавоноиди, ги зајакнува срцевиот мускул и кардиоваскуларниот систем.
Познат е по благотворното влијание врз дигестивниот тракт , односно стимулирачки варење, а антиоксидансите што ги содржат придонесуваат за зајакнување на имунитетот и детоксикација на организмот .
Се користи како свежо овошје од излупена кора, како сушено или варено. Поради својата текстура, свежото овошје обично се јаде со лажица. Својата примена ја наоѓа и во козметичката индустрија.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.