Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

21.8 C
Skopje
Tuesday, April 30, 2024

More
    домаситеАзуки грав - шампион меѓу гравот

    Азуки грав – шампион меѓу гравот

    petel baner

    Азуки грав (Vigna angularis) е годишна тревна фиданка која припаѓа на родот Вигна, односно на семејството на грав (Fabaceae). Тој е култивиран вид и широко се одгледува низ источна Азија и Хималаите поради хранливите ситни семиња (со дијаметар од околу 5 мм). Зрелите плодови обично се црвени, но има и варијанти со бели, црни, сиви и други нијанси.

    Општо прифатеното име на видот е позајмено од јапонскиот јазик (азуки), додека во Кина, каде претежно се одгледува, го нарекуваат „црвен грав“ (т.е. хонгду и чиду).

    Одгледување азуки грав

    Денес, гравот Азуки најмногу се одгледува во Кина (на површина од околу 670 000 хектари), Јапонија (60 000 ха), Јужна Кореја (25 000 ха) и на кинескиот остров Тајван (15 000 ха). Покрај овие земји, азуки сега се одгледува во значителни количини во САД, Индија, Нов Зеланд, Конго, Ангола и низ Јужна Америка. Во Јапонија, азуки е најважниот мешункаст зеленчук после соја, а Јапонија е и најголемиот увозник на овој вид грав во светот.

    Оптималните температури за нормален раст на азуки гравот се помеѓу 15 ° C и 30 ° C, тој не толерира мраз, а за ‘ртење температурата на почвата мора да биде над 10 ° C. Сепак, високите температури го стимулираат растот на вегетативните делови на растението, со што се намалува приносот на родот. Идеалната количина на врнежи во текот на вегетативната сезона варира помеѓу 500 и 1.750 мм, а видот е отпорен на благи суши.

    Опис

    Гравот Азуки е едногодишно, ретко биеналено растение високо, од 30 до 90 сантиметри.

    Може да се искачи во висина, а во отсуство на соодветна поддршка, расте како лежечки вид. Стеблото е зелено и е покриено со мали влакна.

    Коренот е во облик на вретено и може да порасне од 40 до 50 сантиметри во длабочина.

    Листовите се големи и триделни, развиени на долги ливчиња. Тие имаат овална форма, должина 5−10 см и ширина 5−8 см. Цветовите се претежно жолти, папиларни, додека соцветот се состои од шест до десет одделни цветови.

    Плодот на азуки грав е мазен и цилиндричен мешун со прилично тенки sидови. Младата мешунка е зелена и со созревањето станува сиво-бела. Должината на мешунката варира помеѓу 5 и 13 см, ширина околу 0,5 см. Внатре во секоја мешунка има од 2 до 14 семиња.

    Семето е мазно и цилиндрично, со должина од 5 до 9,1 милиметри, ширина од 4,0-6,3 мм и дебелина од 4,1 до 6 мм. Бидејќи семето е прилично мало, околу илјада семиња тежат помеѓу 50 и 200 грама. Бојата варира од костенлива до сино-црна, а најчесто се црвеникави.

    Семето на зрната Азуки се карактеризира со хипогено ‘ртење, а во зависност од условите, ртење на семето од 7 до 20 дена, што е доста бавно во споредба со другите видови на грав. Во зависност од разновидноста и условите на животната средина, азуки достигнува зрелост по 80 до 120 дена од ‘ртењеto. Цветaњето трае од 30 до 40 дена.

    азуки грав

    Гастрономија

    Азуки гравот е широко користен во кујните на источноазиските земји, каде што обично се засладува пред употреба. Со готвење семе од зрна азуки со шеќер, се добива паста од азуки („анко“), што е една од најважните состојки во кујните во овие земји. Никулците од грав од азуки исто така често се користат во гастрономијата.

    Agrobot

    Што содржат зрната азуки?

    -Калории 329

    – липиди: 0,5 g
    – заситени масти: 0,2 g
    – полинезаситени масни киселини: 0,1 g
    – мононезаситени масни киселини: 0 g
    – холестерол: 0 mg
    – натриум: 5 mg
    – калиум: 1254 mg
    – јаглехидрати: 63 g
    – диетални влакна: 13 g
    – протеини: 20 g
    – ретинол: 17 IU
    – витамин Ц: 0 mg
    – калциум: 66 mg
    – железо: 5 mg
    – витамини Д, Б6,Б12
    – магнезиум: 127 мг

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Лековити својства

    Азуки гравот е извор на витамини од групата Б и минерали како магнезиум, калиум, цинк, железо, бакар и манган. Го подобрува протокот на крв и циркулацијата во нашето тело и го чисти организмот од штетни материи. Благодарение на своите диуретични својства, служи за исфрлање на вишокот течности од телото.

    Им помага на бубрезите, мочниот меур и репродуктивните органи. Има малку калории и има многу малку маснотии. Во споредба со другите видови на грав, овој грав не предизвикува надуеност и гасови, но ни помага да ги отстраниме.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img