Боранија може да се јаде на различни начини, тајната на уживање во нејзиниот вкус е во соодветната подготовка.
Боранија се користи многу често во нашата кујна.
Во лето, кога боранијата е вообичаена во дворовите и градините и по пазарите, лесно се подготвува, но во зима тоа е тешка задача, бидејќи едноставно ја нема.
Конзервирањето боранија е лесно. Постојат два многу едноставни начини да ја подготвите.
Во првиот случај, боранијата се чисти од врвовите и стеблата. Се бланшира во зовриена, посолена вода. Наполнете ги теглите и на крајот додадете малку вода во која беа бланширани.
Затворете ги теглите и ставете ги во големо тенџере. Откако водата ќе зоврие, измерете 30 минути и тргнете ги теглите од оган.
Другиот начин за подготовка на боранија во тегли е исто така многу едноставен. Повторно исчистете ја боранијата од стебленцата и врвовите. Секоја мешунка се сече на 2 или 3 дела во зависност од должината.
Во зовриена вода сварете ја веќе исечканата боранија. Додадете сецкан кромид, морков, црвен пипер и неколку чешниња лук и подгответе ја наједноставната чорба од боранија.
Кога е готова, наполнете ги теглите и затворете ги. Варете ги теглите со боранијата уште 30 минути.
Вака подготвената боранија е подготвена за брза вечера. Само отворете ја теглата, истурете ја во тенџере со уште малку вода и зачинете ја чорбата на традиционален начин и вечерата е готова.
Добар апетит!
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.