Сушени домати – производ кој отвора нови кулинарски можности и вкусови.
Сушени домати може да се купат во било кој супермаркет, но, многу е поевтино да ги исушите доматите сами.
За сушење, подобро е да се изберат месести сорти на домати, во кои нема многу сок и семиња. Важно е да бидат зрели, но не презреани. Подобро е да се користат домати кои не се одгледуваат во оранжерии, туку во зеленчукови градини под сончевите зраци. Пред сушењето, доматите треба добро да се измијат и да се исушат.
Како можете да ги исушите доматите:
целосно
половинки
кругови
парчиња
Некои домаќинки сметаат дека процесот на сушење на зеленчук одзема многу време. Но, ако го споредите со други опции за набавка, на пример, конзервација, тоа е многу полесно и побрзо.
Како да се исушат доматите:
на сонце
во рерна
Како се сушат домати на сонце
За да се подготват сушени домати, плодовите се сечат на саканите парчиња, се редат во тепсии или штици и се оставаат надвор на сонце. На сонце, доматите можат да се сушат 3 до 10 дена, во зависност од неговиот интензитет, влажност на воздухот и температура. Одозгора може да се покријат со тенка ткаенина или газа за да се спречат инсектите и прашината.
Како се сушат домати во рерна
Сушени домати во рерната се готват побрзо отколку на сонце. За средни парчиња доволно е 8-10 часа. Домати се сечат, се редат во тепсии во еден слој и се ставаат во рерна. Оптималната температура е 50-80 ° C. Периодично треба да ги свртите парчињата домати за да се исушат рамномерно од двете страни. Ако рерната има функција за вентилација, таа ќе го забрза процесот.
Како правилно да ги чувате сушените домати
Важно е доматите да се зачуваат правилно, така што тие нема да го изгубат вкусот и аромата. Како и другите сушени продукти, при складирање на сушените домати, важно е да се заштитат од влага, но и да се обезбеди пристап до кислород или барем повремено да се вентилираат.
Начин на чување на доматите:
• во стаклени тегли со метални завртки или обични пластични капаци;
• во хартиени кеси, но важно е да не постои висока влажност во просторијата;
Сувите домати се чуваат не повеќе од 6-8 месеци. Некое време по складирањето, се препорачува да се провери нивната состојба. Можете да го продолжите рокот на траење до една година, ставајќи го садот во замрзнувач.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.