Од почетокот на септември до ноември е време за берба на шипка, еден од најстарите растителни видови користени од човекот. Има слатко-кисел вкус, кој е одличен сојузник за настинки или грип. Лековитите својства на шипката може да се припишат на богатиот состав на витамините Ц, Д, П, К, Б1, Б2, Б3.
Месните плодови содржат големи количини на минералите натриум, железо, манган и селен. Малку пониски вредности има на магнезиум, калиум, фосфор, сулфур и силициум.
Шипката го зајакнува имунитетот, ја ублажува слабоста, ја чисти крвта, помага при болести на бубрезите, го стимулира варењето, штити од бактерии и вируси, влијае на регулацијата на хормоните, делува против ревматизам.
Истражувањата покажуваат дека нивото на аскорбинска киселина (витамин Ц) во шипка не се намалува кога се готви, туку се зголемува, а важно е да се консумираат производи направени од шипка во рок од една година бидејќи нивото на аскорбинска киселина се намалува на само 1/4 од оригинална количина.
Чајот од шипка се користи во воспалителни процеси на бубрезите, особено за спречување на нови болести. Луѓето кои лесно собираат песок и камења во бубрезите или мочниот меур треба често да пијат чај од шипка. Не е неопходно да се засладува чајот бидејќи сама по себе е слатка. Може да се меша со други растенија.
Семето од шипка се користи во народната медицина за камења во бубрезите, болести на бубрезите и мочниот меур, ревматизам и воспаленија. Мармалад од шипка во зима е одличен извор на витамин Ц.
Започнете со берба на шипка и уживајте во нејзините придобивки.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.