Луѓето кои сакаат да намалат шеќер во крвта или да ги избегнат наглите скокови, обично се откажуваат од одредена храна или значително ја намалуваат употребата.
Сепак, постои една техника што можете да ја направите и бара нула ограничувања за храна: јадете ги оброците по одреден редослед. Науката покажува дека ако ги јадете состојките на оброкот по одреден редослед, можете да го намалите порастот на гликозата во оброкот за 75%. Значи ја јадете потполно истата храна, но имате многу помалку последици за вашето тело.
Идеалниот редослед е како што следува:
- Зеленчукот оди на прво место,
- Протеините и мастите се на второ место,
- Скробот и шеќерите на крај.
Да речеме дека имате порција лосос, спанаќ и кафеав ориз за оброк, со парче торта за десерт. Според оваа теорија, прво ќе јадете спанаќ, потоа лосос, потоа ориз и ќе завршите со десерт. Ако сте во ресторан, не јадете го лебот што го добивате пред оброк. „Луѓето кои јадат леб на празен стомак создаваат голем скок на гликозата. Тоа не значи дека треба целосно да ја прескокнете корпата за леб. Ако чекате да јадете леб со протеини, масти и зеленчук, ќе имате многу постабилен одговор на гликозата.
Не заборавајте: засладените пијалоци како засладен чај исто така можат да влијаат на шеќер во крвта. Значи, ако сакате да додадете сладок пијалок во вашиот оброк, погрижете се да го пиете на крајот со уживање, а не пред оброк. Ова вклучува засладувачи.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK