Превенцијата е многу важна ставка во борбата против заразни и други болести на луѓето и животните. Дератизацијата на објектите за добиток е неопходна за одржување на примарната хигиена и спречување на појава на какви било болести.
Основните мерки за превенција во објектите се поврзани со одржување на техничката исправност, контрола на штетни организми (микроорганизми, инсекти, глодари), општи хигиенски и санитарни мерки, превентивни здравствени мерки, карантин и процедури за изолација и навремен дијагностички и терапевтски третман на болни животни.
Заразните болести би оставиле последици по животот, размножувањето и однесувањето на животните. Но, покрај животните, заразни болести можат сериозно да го загрозат здравјето и на луѓето кои доаѓаат во контакт со заразени животни.
Кога се споменува дератизација на објектите, првото нешто на што треба да се помисли е уништување на штетни глодари (глувци и стаорци), кои можат да бидат директно или индиректно носители на разни инфекции и болести. Чума, тифус, колера, беснило, туберкулоза, антракс и трихиноза се само некои од нив.
Покрај пренесувањето на болести, глодарите предизвикуваат и економска штета, бидејќи кога ќе најдат храна, тие го уништуваат и она што не спаѓа во таа категорија (кабли, цевки, дрво, ткаенини).
Како се врши дератизација?
Дератизацијата се изведува со механички, биолошки, бактериолошки и хемиски средства. Во зависност од обемот на процесот, тој може да биде локален (еден или повеќе објекти) или општ (одреден објект).
Употребата на механички средства (стапици, мрежи) е најстариот метод што и денес може да се користи за борба против помал број на глодари.
При дератизација на објектите, најчесто се користат хемиски агенси (прав, паста, гранули, течност и гасови), мешани со храна или вода во форма на мамки.
Како изгледа процесот на дератизација?
За да се биде ефикасен и да се одржи потребната хигиена во просториите за чување и одгледување на добиток, треба да се изврши дератизација на објектите од 4 до 6 пати годишно.
За подготовка на мамки, треба да земете вид храна што обично не е достапна во објектот каде што се врши дератизација. По изборот на мамки и други потребни подготовки, се прави тест.
Храна без отрови се подготвува со цел да се одреди движењето на глодарите и нивниот приближен број според количината на изедени мамки за тестирање. Мамките со отровот треба да бидат изложени сè додека глодарите ги консумираат и да се обновуваат секојдневно.
Глувците се љубопитни така што лесно можат да ја земат мамката, додека кај стаорците приказната е поинаква. Стаорците се плашат од нови и непознати работи, па затоа некое време ја игнорираат храната што им се нуди, а кога ќе решат да ја испробаат, ја жртвуваат најстарата индивидуа. Тоа е причината зошто се користат отрови со бавно дејство, како резултат на тоа стаорците умираат побавно и без сериозни симптоми.
По завршувањето на процесот на контрола на глодарите, преостанатите мамки треба да се подигнат и отстранат заедно со мртвите глодари.
Покрај примената на самиот процес на дератизација, потребно е да се преземат градежно-технички и превентивни мерки, со цел да се намали влезот на глодари во објектите, како и редовно косење трева и отстранување на плевел и растенија.
Повеќе информации од сличен карактер ќе најдете во рубриката Агро училница.
Посетете ја и зачленете се во нашата Viber и Facebook група.