Оваа година, беше многу погодна за развој на сите форми на мувла што може да произведе разни деривати на микотоксин. Откријте кои се симптомите на болести кај говедата што се јавуваат под влијание на микотоксини.
Сите лушпи и зрна од пченка кои претрпеле климатски шок и оштетување се одличен медиум за развој на фузариум, аспергилус, пеницилиум, алтернарија и многу други габи кои продираат длабоко во сите ткива на кора. Особено секундарни и терцијарни, каде што се излачуваат за време на метаболизмот штетни микотоксини.
Со берба на таква пченка за жито и силажа, габите и нивните штетни метаболити стигаат до сточната храна . Во зависност од инфекцијата, домашните животни не ја препознаваат таквата храна како опасна, ја консумираат, а потоа се појавуваат разни болести, кои можат да се поделат во следниве групи во зависност од видот, интензитетот на токсичност и времето на изложеност:
Болести кај говедата предизвикани од микотоксини
- Хепатотоксини – дериват на афлатоксин, што предизвикува нарушувања на црниот дроб;
- Невротоксини – дериват на фумонизин, патулин што доведува до нарушувања на нервниот систем;
- Нефротоксини – дериват на охратоксин, цитринин, кој ги оштетува бубрезите;
- Естрогени – дериват на зеаланол, зеараленон што предизвикува проблеми во бременоста и доведува до дегенерација на гениталиите и
- Цитотоксини – дериват на трихотеценот кој создава проблеми со кожата и мукозните мембрани.
Ефектот на микотоксините е особено изразен врз помладите категории на домашни животни и може да има најголеми последици врз нив. Кај возрасните, тие предизвикуваат разни гастроинтестинални и респираторни проблеми, намален имунитет, слабо производство, животното е исцрпено и може да умре.
Чести појави се губење на апетит и слабеење, бавен раст, помало производство на млеко, помала содржина на млечни маснотии, поголема потрошувачка на храна, анестетици, абортуси, порано развивање на млечната жлезда и многу други нарушувања кои можат да бидат во корелација со ефектите на микотоксините.
Сето ова ни кажува дека на производството и складирањето на храна наменета за домашни животни мора да им се посвети поголемо внимание. Така ќе имаме здрави индивидуи кои можат задоволително да произведат квалитетна и здрава храна за луѓето.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.