Многу фалената и прославена куркума, зачин од корените на растението кое расте во Јужна Азија, слично на ѓумбирот, е состојка на кари, неопходна во кујната на најнаселената земја и пошироко.
Благодарение на состојката куркумин, ова ароматично растение со интензивна жолта боја има скоро митолошко значење во третманот на многу болести, особено на гастроинтестиналниот тракт, имунитетот и болките во ревматскиот и коскениот систем. Неговата популарност оди дотаму што се препорачува како превенција од најтешките и сè уште неизлечиви болести.
Најголемиот проблем е во правилното консумирање на овој мирисен зачин. Ако се истури во храната само во форма на прав, организмот не го врзува и останува само неговиот ароматичен ефект. За да го „стори“ својот дел, тој мора да биде подготвен и користен на посебен начин .
Рецепт за подготовка на златно млеко
Куркумата се вари во вода како качамак и се остава во добро затворена тегла.
Со лажица се става во јадење или напиток , а потоа се става лажица нерафинирано, односно ладно цедено бадемово масло, со задолжителен додаток – бибер. Бадемовото масло е најефикасно за правилна апсорпција на зачините, но може да се користи и кое било друго во „сурова“ форма. Покрај куркумата , биберот значително помага и за подобро варење . Некои рецепти дури советуваат да додадете ѓумбир.
Најефективното „златно млеко“ е супена лажица куркума во чаша топол чај или млеко , со додавање на нерафинирано масло. Постојаната употреба навистина може да ги елиминира дигестивните и ревматските проблеми , иако фармацевтите произведоа куркума во таблети, со поконцентриран состав.
10 причини зошто овој пијалок е добар за вас
- Клучните состојки содржани во овој пијалок се полни со антиоксиданти
- Ја намалува отеченоста и болката во зглобовите
- Влијае на подобрата функција на мозокот и меморијата
- Куркумата, ако се меша со млеко, може да го подобри расположението
- Ја намалува можноста за срцев удар
- Го намалува нивото на холестерол во организмот
- Ја намалува можноста за заболување од карцином
- Има антивирусно и антибактериско дејство
- Кукрумата го подобрува варењето на храната
- Калциумот и витаминот Д ги зајакнуваат коските
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.