Важно е да се подготват овците за правилно молзење. Молзење на овци, пред сè, мора да биде нежен третман, за да не вознемири животното, и ова е акција што започнува прво со хранење и чистење на животното.
Грубите нечистотии како слама и измет мора да се отстранат пред молзењето. Перењето на вимето е најлесно со топла вода и сунѓер и благо средство за дезинфекција. Температурата на водата мора да биде помеѓу 35-40 ° C степени.
Премногу топла и премногу ладна вода предизвикува стрес и го спречува лачењето на млеко. Треба да се внимава хигиенската опрема секогаш да е чиста за да се спречи можното пренесување на други инфекции на други животни. Може да се користат и марамчиња за еднократна употреба.
Тие се поскапи, но заштедуваат време, енергија и вода и појава на маститис. Ако е доволно ефикасно да не се појави маститис, тогаш заштедата на третманот ја компензира цената на марамчињата. Миењето е проследено со бришење и сушење на вимето, и ова е многу важна работа. Масажа на вимето стимулира лачење на млеко.
Молзењето се прави двапати на ден, секогаш во исто време.
Молзењето може да биде:
- рачно – во помали стада (по овца трае 2 – 2,5 мин – не сметајќи го препаратот);
- машинско – за стада поголеми од 50 овци.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.