Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

4.8 C
Skopje
Friday, December 2, 2022

More
    домаситеНачини на правилно конзумирање јаткасти плодови

    Начини на правилно конзумирање јаткасти плодови

    Сите знаеме дека јаткасти плодови се исклучително здрави, но намерно ги занемаруваме поради калориите. Научете како правилно да ги користите, за да извлечете максимум од нив.

    јаткастите плодови се единствената храна што на телото му е потребна секој ден. Богати со протеини, влакна, незаситени масти и низа витамини и минерали, тие се неопходни во здравата исхрана. Во оваа статија ги собравме најпопуларните и најздравите јатки и семиња за кои се покажале ефикасни во борбата против болести и спречување на истите.

    Црн сусам

    Еден грам црн сусам содржи повеќе калциум од која било друга храна. Богат е со магнезиум, бакар и цинк. Црниот сусам содржи растителни соединенија наречени „лигнани“ – одличен извор на полифеноли и нерастворливи влакна. Во дигестивниот тракт, лигнаните се претвораат во слаба форма на естроген, што помага во регулирање на рамнотежата на хормоните во телото.

    Начин на употреба: Ставете 1 лажичка црн сусам во салата, над тестенини или проголтајте откако добро ќе го изџвакате семето.

    јаткасти плодови
    Црн сусам

    Ленено семе

    Лененото семе е богато со омега-3 масни киселини, во форма на антиинфламаторно алфа-линоленска киселина. Семето од лен содржи околу 10 пати повеќе лигнани отколку семе од црн сусам. Одличен извор е на растворливи и нерастворливи влакна.

    Начин на употреба: Сомелете 1 лажица лен во мелница за кафе, ставете во чаша јогурт и јадете. Можете исто така да натопите семе од лен во вода и по неколку часа изедете го семето.

    Ленено семе

    Чиa семе

    Семињата чиа се брз и лесен извор на протеини, здрави омега-3 масни киселини, диетални влакна, минерали, витамини и антиоксиданти – сето тоа во едно пакување. Една лажица семе од чиа содржи 5 грама влакна.

    Начин на употреба: Оставете семе од чиа во вода преку ноќ. Следниот ден, додадете малку какао, мед и лешници во него и ќе добиете неверојатно добар пудинг.

    Чиа семе

    Семе од сончоглед

    Семките од сончоглед се богати со витамин Е, бакар, витамин Б, манган, селен, фосфор и магнезиум. Витаминот Е е моќен антиоксиданс кој ги штити клеточните мембрани од оштетување.

    Како да јадете: Никогаш не јадете пржени и солени семки од сончоглед. Јадете излупен, несолен сончоглед или натопете го семето во вода, а кога ќе ги ослободат никулетите, изедете ги.

    Додадете ги во салати или грицкајте ги како закуска.

    Сончоглед

    Семки од тиква

    Семките од тиква се одличен извор на цинк. Цинкот влијае на функционирањето на целото тело, вклучувајќи имунитет, раст и поделба на клетките, спиењето и добро расположение. Цинкот е исто така многу важен за одржување на здравјето на простатата.

    Како да јадете: Суровите семки од тиква се добри за ужинка како закуска. Одлично е и во супи и салати. Тие можат да бидат мелени и додадени на смути.

    Семки од тиква

    Орев од пекан

    Пекан е една од 15-те водечки намирници кои се препознаени како високо антиоксидантна храна. Пеканите имаат изобилство на минерали, магнезиум, што нормално не го има во другите намирници од овој опсег.

    Како да јадете: Одлично е да грицкате за време на ужина мала шака од овие ореви. Добро се комбинира со цимет, семе од чиа и малку стевија – тогаш добивате одличен десерт.

    Ако сакате солена закуска, потпечете ги пеканот во малку путер и семе од сусам.

    Пекан орев

    Бразилски ореви

    Бразилските ореви се одличен извор на селен. Богато е со цинк, но исто така е богато со маснотии и малку протеини.

    Како да се јаде: Се јаде суров, но во умерени количини поради високата содржина на маснотии. Во никој случај не смеете да ги елиминирате бразилските ореви од вашата исхрана, но ограничете ја на 3 пати неделно.

    Бразилски орев

    Бадеми

    Бадемите се добар извор на калиум, минерал кој помага во нормализирање на крвниот притисок. Бидете внимателни да не прејадувате бадеми бидејќи содржат многу протеини: четири бадеми содржат околу 1 грам протеини.

    Бадемите се богати со омега-6 масни киселини, 60% заситени масти и 10% мононезаситени.

    Пред да ги консумирате, измијте ги бадемите добро или потопете ги во вода неколку часа. Никогаш не јадете повеќе од 15 грама бадеми на ден.

    Забелешка: Кога јадете јатки, јадете 4 грама на ден, а кога конзумирате семе, јадете околу 13 грама на ден. Толку е здраво, останатото не е.

    Бадеми

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img