Тофу е богат извор на протеини и минерали. Може да се направи дома во процес сличен на правење класично сирење.
Тофу е исклучително богато со протеини, може да се купи во скоро сите продавници за „здрава храна“. Потекнува од Далечниот исток, каде домаќинките често го прават и го користат како гарнир или како целосен оброк. Но, во последно време станува сè попопуларен кај нас. Ние често го нарекуваме соја сирење, и технички, тоа е. Основната храна за правење тофу сирење е сојата, односно млекото добиено од плодот на ова мешункасто растение, кое може да се засири на ист начин како и животинското млеко.
Потребни состојки и начин на изработка на домашно Тофу
Потребна ви е чаша измиена соја што се прелива три пати повеќе вода, значи со три чаши. Зрното треба да се остави да кисне преку ноќ или најмалку осум часа. Потоа, сојата, со водата во која стоеше, се пренесува во мешалка и се меле додека не се добие мазна смеса. Ставете четири шолји вода во тенџере и загревајте додека не зоврие. Потоа додадете ја смесата од блендерот во водата и загрејте сè заедно на средна температура со постојано мешање. Пред вриење, намалете ја температурата на најниска и оставете ја да врие уште седум до осум минути со постојано мешање.
Потоа, оваа течност треба да се филтрира преку газа. Садот под газата ќе содржи таканаречено млеко од соја, кое нема посебен вкус, но е исклучително хранливо и богато со протеини. Оние кои не сакаат Тофу, можат да запрат овде и да го користат овој пијалок со додавање ванила, какао или некои други додатоци кои ќе го подобрат неговиот вкус.
Во секој случај, важно е да се исцеди што е можно повеќе течност низ газата, додека сувиот остаток се фрла.
За да направите тофу сирење, потребно е повторно да се загрее добиеното млеко од соја. Додадете чаша вода и сок од половина лимон на оган и загрејте сè на околу 65 степени. Потоа тргнете го од оган и оставете го да отстои десет минути. Кога течноста се промешува, треба да се воочи одвојување на млекото во сирење и сурутка. Повторно сè треба да се филтрира преку газа, која потоа се става да виси за да се процеди што е можно повеќе течност. Тофу може да се стави и во калапи за да се добие посакуваната форма или да се покрие со нешто тешко за да се направи сирењето што е можно поцврсто.
Може да се зачини и употребува по желба
Тофу, како и соиното млеко, нема изразен вкус, но лесно добива вкус со зачини што се ставаат во него. Може да се зачини со, бибер, лук, лута пиперка и слично. Димењето е исто така една од популарните процедури што на оваа храна и даваат богат вкус. Може да се користи како додаток на салати, тестенини, да се пржи, да се стави во сендвичи и слично.
Свежо направениот тофу може да се чува во фрижидер четири до пет дена, со редовни промени во водата во која се наоѓа. Важно е да се знае дека оваа храна содржи многу протеини, железо, калциум и витамини од групата Б и утврдено е дека е важна во превенцијата од остеопороза и срцеви заболувања.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.