Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-2.2 C
Skopje
Thursday, November 21, 2024

More
    домаАгро советиЗдравствени придобивки од козјо месо

    Здравствени придобивки од козјо месо

    petel baner

    Козјо месо поради својот карактеристичен вкус и посакуваниот хемиски состав се повеќе се консумира во нашите краишта.

    Козјото месо конзумираат околу 70% од луѓето во светот. Главен извор на протеини е првенствено во арапските земји каде не конзумира свинско месо, додека во западниот свет, козјото месо е претставено како поздрава алтернатива на говедското месо. 

    Otkup na kompiri

    Денес се користат разни раси за конзумирање козјо месо, главно хибриди на домашни кози и благородни раси. Гурманите веќе долго време го ценат месото од кози или јариња на возраст од три недели до шест месеци, со вкупна тежина од четири до дванаесет килограми. Има светло розева боја и е делумно покриено со масно ткиво, додека месото кај постарите кози е потемно розово или светло црвено со повеќе маснотии и различен вкус.

    Потрошувачката на козјо месо има позитивен ефект врз организмот на следниве начини

    1. Го намалува ризикот од воспаление на крвните садови

    2. Го стабилизира срцето

    3. Содржи масни киселини кои спречуваат рак

    4. Релативно висока содржина на протеини

    5. Помага во согорувањето на маснотиите

    6. Содржи селен и хлор

    7. Спречува анемија

    8. Го стимулира производството на хемоглобин

    9. Ја стимулира циркулацијата

    10. Го ублажува стресот

    11. Спречува депресија

    12. Содржи омега 3 масни киселини

    13. Ги балансира нивоата на холестерол

    14. Добро е за развој на коските

    15. Го намалува ризикот од дебелеење

    16. Го зајакнува имунитетот

    17. Го подобрува метаболизмот

    18. Ги регулира нивоата на шеќер

    козјо месо

    Негативни страни

    – Козјото месо може да предизвика проблеми во дигестивниот систем. Затоа е важно да научите како правилно да го користите.

    agrounik

    – Иако козјото месо е релативно добро за срцето, оние кои веќе имаат срцев проблем треба целосно да избегнуваат козјо месо.

    Подготовка на козјо месо

    Козетина има вкус сличен на говедското, само малку посладок. Подготовката на овој вид месо претставува одреден предизвик поради малата содржина на маснотии.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Козјото месо треба да се готви долго време на тивок оган за да не се исуши и да стане тврдо. Најдобар начин да се подготви е да се пече во рерна. Предмаринирањето дефинитивно ќе помогне да се одржи месото сочно и меко.

    Иако можеби не е толку популарно како говедско, пилешко или јагнешко, козјото месо е далеку поздраво.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img