Празот е лек – богат со хранливи материи и лековити супстанции, содржи голема количина минерали и витамин Ц, но тоа не е сè! Откријте зошто овој зимски зеленчук е толку здрав.
Невообичаен додаток на јадења ви е секогаш при рака, празот ќе има големо влијание врз видот, како и врз коските.
Празот не е чувствителен на ниски температури, па затоа неговото одгледување е најлесно. Може да се бере од почетокот на есента до крајот на пролетта, а неговата употреба е одлична, особено во зима кога се исцрпува изборот на зеленчук. Благ вкус, без лутина, без силен мирис, не предизвикува солзи во очите, иако спаѓа во видови на кромид.
Хранлива вредност
По нутриентски состав е сличен на неговите роднини, но содржи повеќе протеини, бета-каротен и витамин Ц. Суровиот праз е одличен извор на манган, добар извор на железо, фолна киселина, витамини Ц и Б6. Бидејќи готвењето ја намалува количината на витамини и минерали, варениот праз станува добар извор на манган и просечен извор на железо, фолна киселина и витамин Б6.
Лековитост
За разлика од кромидот или лукот, празот се користи целосен и не само како зачин, туку и како самостоен зеленчук. Богат е со хранливи и лековити материии. Содржи голема количина на минерали и витамин Ц, како и есенцијални масла со сулфур. Овие масла имаат корисен ефект врз дишните и дигестивните органи, бубрезите, црниот дроб, крвта и вените. Во исто време, мирисот на праз доаѓа од овие масла, што е доста специфично и одбивно за многу луѓе. Кога користите праз, се препорачува да го користите целиот праз и белите стебла и зелените листови. Во листовите, кои често се избегнуваат за употреба, има неколку пати повеќе витамини отколку во белиот дел.
Здравствени придобивки
За зголемена тироидна жлезда, се препорачуваат топли облоги од варен праз.
– Празот помага при кашлање, ја смирува кашлицата и има корисен ефект врз засипнатоста, пневмонијата и астмата.
– Ја намалува зголемената количина на мочна киселина, холестерол и маснотии во крвта.
– Празот ја подобрува циркулацијата на крвта, и помага при атеросклероза и воспаление на вените.
– Го подобрува апетитот и ги стимулира дигестивниот систем и цревата.
– Празот промовира подобра функција на бубрезите и излачување на урина, и помага при болка во бубрезите и камен во бубрег.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.