Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

25.8 C
Skopje
Thursday, July 18, 2024

More
  домаАгро ВестиВЕЛИГДЕНСКО ЈАГНЕ 2021 ГОДИНА

  ВЕЛИГДЕНСКО ЈАГНЕ 2021 ГОДИНА

  petel baner

  ЦЕНА НА ВЕЛИГДЕНСКО ЈАГНЕ -2021 година

  agrounik

  Еден  од главните извозни производи за кои имаме природни агроеколошки ресурси за ппроизводство е јагнешкото месо. Истото представува деликатес и е далеку прочуено како производ од чиста еколошка средина. Во минатото од јагнешкото месо државата имаше девизен прилив од над 100 милиони УСА долари.

  Оваа година заклучно со почетокот на месец април, извезени се 137 000 јагниња со вкупна тежина од  над 1 400 000 кигограми. Цената се движеше од 130 до 155 денари по килограм жива мера. Истата варира во зависност од тежината на јагнето, периодот на откуп и откупувачот. Со приближување до сезоната на шпицот (Велигденско јагне), откупната цена порасна на 155 денари. Со самото тоа цената на јагнешкото месо во месарниците се покачи  од 280 денари  на 350 денари ( некаде се нудеше и за  360 денари).

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

   Бројот на овците се намалува како на глобално така и на локално ниво -(условите за одгледување на овци се потешки), јагнето станува дефицитерен производ, па сточарите се надеваат дека откупната цена во иднина ќе биде повисока.

  Извор на информација ЗПИС

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img