Во последниве години, сè поголем број граѓани стануваат свесни за важноста на здравата исхрана во превенцијата на болести и не сакаат да јадат храна со остатоци од разни пестициди. Сепак, повеќето потрошувачи генерално сè уште немаат такви информации, па многумина сметаат дека органската храна е прашање на мода.
Покрај потрошувачите што треба да разберат што вклучува процесот на органско производство, тие исто така треба да знаат како да препознаат органски производи на пазарите и другите малопродажни места. Исто така, постои многу мала јавна свест за позитивното влијание на органското земјоделство. Зачувувањето и подобрувањето на природните ресурси и целокупната животна средина, се некои од нив.
Како да препознаете органски производ?
Со цел потрошувачите да бидат сигурни дека купуваат органски производ на пазарот, прво треба да обрнат внимание на тоа дали има некаква ознака на пакувањето. Етикетата подразбира национално лого на кое органскиот производ е напишан на кирилица. Само таква гаранција дека тие го поминале системот за контрола и дека се овластени во согласност со прописите.
Само производителите со овие сертификати имаат право да декларираат и промовираат овошје, зеленчук или месо. Контролата и сертификацијата ги вршат овластени организации. Клиентите, исто така, имаат право да побараат копија од сертификатот. На неа е датумот на важење и производите за кои е издаден, во секој малопродажен објект, вклучувајќи го и пазарот.
Органската храна е поскапа од конвенционалната
Колку е поскапа органската храна во нашите продавници од храната произведена конвенционално? Цените на органски производ на пазарот значително се разликуваат во зависност од видот, локацијата на мало, производителот и така натаму. Но, тој опсег генерално се движи од 50 до 400 проценти во однос на истата конвенционално произведена стока.
Во земјите на ЕУ, органските производи се значително поевтини отколку кај нас, но и таму зависи од видот на производот (растителните производи генерално се поевтини од животинските производи), но не може да се споредуваат ниту различните земји во ЕУ.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.