Дождливото време влијае на појавата на пукање на плодот од црешата. Се јавува поради наплив на големи количини на вода во плодот преку коренот, но и апсорпција на вода преку меѓуклеточната кожа на плодот и неможноста за растење и истегнување на кожата, што доведува до напукнување.
Таквите плодови немаат значителна пазарна вредност, а се подложни на пенетрација на патогенот и брзо гниење.
Постојат неколку начини да се спречи или намали појавата на пукање на плодот. Избор на помалку чувствителни сорти, физичко отстранување на водата од плодот, поставување заштитни навлаки над дрвјата и прскање со разни хемиски соединенија (минерални соли, антиперспиранти, средства за навлажнување, регулатори за раст на растенијата и други соединенија).
Еден начин да се намалат штетите од пукање на плодот е да се изберат сорти кои се помалку склони кон овој феномен. Сепак, не постојат сорти кои се целосно отпорни. Со цел да се намали ризикот од големи загуби на приносот, се препорачува да се одгледуваат неколку сорти во една плантажа.
Пукањето може да се намали ако се отстрани водата од овошјето по дождот. Наједноставен начин е да се истресе водата од дрвјата, што кај помладите дрвја може да се направи рачно. Друг начин е да користите атомизатор кој отстранува вода од овошјето со дување на воздух. Најефикасен, но и најскап метод за намалување на пукање на плодовите е инсталирање на покривни конструкции за заштита од дожд. Тие се состојат од столбови, жица и пластична фолија. Со овој метод за заштита, може да се појават несакани ефекти. Вака се зголемува температурата и влажноста на воздухот под покривот, што влијае на поголем ризик од габични заболувања.
Кои препарати се најефикасни?
Во последно време, заштитата од пукање на плодот е комбинирана со заштита од град. Пукањето на плодовите може да се намали со третирање на дрвјата со минерални соли (калциум, алуминиум, бакар, железо, бор, итн.), Антиперспиранти, средства за навлажнување, регулатори за раст на растенијата и други соединенија.
За хемиски третман на црешите, со цел да се спречи пукањето на плодовите, најчесто се користат соединенија на калциум. Тие имаат ефект на зајакнување на клеточниот ѕид и намалување на пропустливоста на кутикулата во вода. Минералните соли оставаат остатоци на овошјето, затоа е потребно да се измие овошјето пред да се продаде и да се користи. Покрај тоа, тие можат да предизвикаат фитотоксични промени на листовите. По прскањето, антиперспирантите ја покриваат кожата на овошјето во форма на филм и спречуваат вода да влезе во плодот.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.