Плодовите од цреша се многу деликатни кога станува збор за складирање и транспорт. За да се спречи нивното расипување потребно е да се изладат што е можно побргу по бербата.
Ладење на овошјето е задолжителна мерка ако се планира да се чува во ладилник. Исто така доколку се транспортира на далечни пазари повеќе од 24 часа. Наједноставниот и најевтиниот начин е да ги задржите плодовите по бербата во магацини во ладилници на + 2 степени. Притоа, потребно е подовите да се влажни или да има контејнери со вода. Со ова добивате голема релативна влажност во складиштето за да не ја изгубите влагата од овошјето, а со тоа да го намалите и квалитетот.
Друг начин е да го разладувате овошјето со вентилатори. Температурата на воздухот може да биде до -3 степени, а брзината на воздухот 2-5 m / s.
Најефикасен начин е таканареченото хидро ладење (ладење на вода). Стапката на ладење на овошјето е околу 13 пати поголема отколку во претходните два начина. Плодовите од цреша се тушираат или се потопуваат во базени со ладна вода. водата се хлорира за да се намали појавата на габични заболувања, а плодовите остануваат во водата 7-8 минути.
Плодовите ладени на овој начин можат да се чуваат во обични ладилници, на температура од -1 до +1. Релативната влажност е 85-95 проценти, 10-14 дена. Во фрижидери со контролирани услови, тие можат да се чуваат подолго – 20-25 дена, што е период во кој стоката може да се пласира на пазарот без голем страв од влошување на состојбата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.