Дали ќе бидеме посилни и поздрави со диета без јадење месо или не? Дали медицината има одговор? Или, најлесно е да ги оставите луѓето да изберат, доколку имаат услови? Каде што има глад, обично нема дискусии за правилна исхрана.
Прашањето ” дали јадете месо или не ” не е ново, ниту е резултат на современи трендови, како што обично се верува. Експертите се фасцинираат уште од почетокот на медицината. На кратко, дали ќе бидеме посилни и поздрави ако го јадеме или не? Предците кои умирале од глад доколку не нашле ништо да јадат во природата, без сомнение немале слична дилема.
Меѓутоа, од периодот кога човечкиот вид започнал да одгледува растенија и да одгледува животни за храна – што практично довело до цивилизација, се појавиле различни погледи, особено таму каде што имало доволно храна. Дури и мислењата на лекарите за ова прашање се поделени и покрај сите истражувања што некогаш биле спроведени. Популарните списанија и социјални мрежи се полни со описи за придобивките од диетата без месо. Но, само неколку страници понатаму носат раскошни рецепти за празнично јадење со месо.
Ручек без месо – не е ручек?
Стоматолозите имаат само едно прашање – кои заби се најсилни во нашата вилица? Очници, неми, но видливи сведоци дека луѓето во историјата на општеството навистина јаделе месо. Го јаделе сурово (кое го гризале до коска), а дури подоцна го печеле, пржеле и др. Овој тренд, барем во повеќето земји, опстојува и до денес – се јаде секогаш кога е можно. Семејниот стандард сè уште се мери според количината на месо што ја јаде месечно. Никогаш според количината на јаболка или зелена салата.
Се поголем број сиромашни луѓе се жалат дека не можат да си дозволат месо, ретко споменувајќи дека не можат да купат јагоди за себе. За празниците, кој може, подготвува најголема можна количина печено месо. Додека како додаток се смета целата друга храна – зеленчук, овошје, леб, колачи, мезе и салата. Месото се смета за основа на здравјето и силата, особено за мажите кои вршат тешка физичка работа .
Во Европа, вегетаријанството го застапувале Питагора и Сенека во античко време, а по нив и многу други научници, така што мнозинството од населението ќе остане лојално на јадењето месо кога и да може да го добие. Религиите не нудат дфинитивен одговор затоа што иако под пост сè подразбира одреден период јадење без месо, обично пред големите празници, ниту едно не трае цела година, но има денови, недели и месеци кога јадењето месо е дозволено дури и до најголемиот верници.
„Чудни“ вегетаријанци
Во медицината, во текот на дваесеттиот век, месото е „обвинето“ за цела листа на болести. Подоцнежните истражувања покажале дека и луѓето кои не го јадат страдаат од истите болести. Од една страна, добро познат аргумент е: нема диета без месо, бидејќи е неопходна за добра крвна слика и општа состојба на организмот, особено кога станува збор за деца и млади, со споменување на железо, витамини и протеини кои се наоѓаат во стекот. Од друга страна, истите овие лекари им препорачуваат на своите постари и сериозно болни пациенти некако, ако можат, да ја намалат количината на месо во нивната исхрана и да се свртат кон растенијата.
Кому и на што тогаш да веруваме и на каде да ги насочуваме нашите навики во исхраната?
Здрава личност која одлучила да јаде вегетаријанска диета, од превенција на болести или од религиозни и етички причини, сепак, во најмала рака, е невообичаена во локалното опкружување, дури и ако станува збор за светски познат спортист. Понудата на споменатата храна во повеќето ресторани е прилично скромна и незамислива. Сепак, историјата на храната на нашите простори нуди повеќе од доволен избор на јадења што не содржат месо. Постои шанса претприемачите да им понудат на најдобрите или најбројните категории на вегетаријански потрошувачи најдобриот можен избор на храна.
Додека експертите неотповикливо утврдат каков вид на диета е најповолен за населението (и се чини дека ќе биде потребно време), потребно е прво да се реши прашањето на гладот. Кога ќе можете да изберете дали да јадете месо или да промовирате диета од растителна основа, ќе биде полесно да одлучите што сакате, што користите и што јадете за оброк.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber