Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

31.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро советиВисоки температури и принос на млеко кај кравите

  Високи температури и принос на млеко кај кравите

  petel baner

  Во жешките летни денови, кога имаме високи температури на воздухот, еден од најголемите проблеми во одгледувањето млечни говеда е падот на приносот на млеко.

  Одгледувачите на говеда треба да знаат дека падот на приносот и намалениот апетит се резултат на високите летни температури, а не на болести.

  Биолошката адаптација на кравите на високи температури подразбира намалување на производството на млеко и зголемување на температурата на површината на кожата. Топлотниот стрес доведува до значителен пад на производството на млеко. Високите температури (над 25 степени) во шталата или надвор доведуваат до пад на приносот на млеко од 10 – 50%, па дури и повеќе.

  agrounik

  Кравите Холштајн се почувствителни на топлински стрес отколку говедата Симентал. Кај Холштајн говедата, загубите во производството на млеко се присутни на температури над 21 степен. Додека кај другите раси загубите се присутни на температури над 24 степени.

  Како да се разладат?

  Животните кои имаат помала телесна тежина подобро се прилагодуваат на високите температури. Во такви ситуации, ладењето со прскање ладна вода е од голема помош за млечните крави. Вентилаторите помагаат да ги разладат шталите и самите крави, па затоа се препорачува земјоделците да ги инсталираат во нивните живеалишта.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk
  Високи температури

  Животните треба да имаат на располагање ладна и чиста вода за пиење по своја волја. Редовно тимарење на кравите е од голема помош, за полесна терморегулација. Се препорачува одржување на хигиената на кравите, леглата и јаслите. Што се однесува до времето на хранење, најдобро е да се хранат рано наутро и доцна навечер.

  Покрај овие мерки, се препорачува да се купат репеленти за одбивање на инсекти за самите животни. Тие се нанесуваат на кожата на вратот и по должината на ‘рбетот, како и репеленти за обложување на надворешната и внатрешната површина на сместувачките капацитети.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img