Јакнењето на имунолошкиот систем е секогаш важно, бидејќи тоа е природна способност на нашето тело да се бори против болести. Овие три видови летно овошје ќе ве освежат во жешките летни денови. Но, исто така ќе ви помогнат да бидете поотпорни и посилни.
Во денешниот преполн животен распоред и големата изложеност на стрес, многу е важно да имате силен имунолошки систем. Зајакнувањето на имунолошкиот систем не е голем предизвик, и постојат неколку природни начини да се направи тоа. Меѓу нив, секако, е и потрошувачката на здрава храна и особено сезонско овошје.
Капина
Капината е Божји дар за зајакнување на имунитетот, а нејзината примена во лекувањето е долга над две илјади години. Грците и Римјаните користеле плодови од капина, листови, па дури и корен за лекување на разни болести.
Научните истражувања ги потврдија моќните ефекти на капините за одржување на нашето здравје.
Капините содржат витамин А, Б1, Б2, Б3, Б6, витамин Ц, фолна киселина, витамини Е и К. Минералниот состав вклучува калциум, железо, магнезиум, фосфор, калиум и цинк. Тие се богати со антиоксиданти кои на многу начини штитат нашето тело од многу болести.
Сирупот од капина се користи со векови за слаби деца и за побрзо закрепнување од болести.
Денес се знае дека капините нè штитат дури и од рак на хранопроводот, цревата и белите дробови. Нивните микроелементи го спречуваат растот на малигните клетки.
Малина
Малините се директно одговорни за силниот имунитет. Луѓето користеле малини во мед како природен лек за зајакнување на имунитетот.
Малината е одличен извор на витамин Ц, а содржи и витамин Б комплекс, витамин Е и К како и сите други минерали во помали количини.
Неговата сила во зајакнувањето на имунитетот се рефлектира во богатата содржина на антиоксиданти. Таа е 50% повисока отколку кај јагодите и десет пати поголема отколку кај доматите.
Она што е уште поинтересно е дека антиоксидативната активност на малините не се губи кога е замрзната или во форма на џем.
Слива
Сливата одамна е позната во народната медицина, пред многу векови, како моќен борец за зајакнување на имунитетот и природен лек.
Денес, кога се познати и научно потврдени сите својства на сливите, со сигурност може да се каже дека сливите се исклучително корисни за нашето здравје.
Свежите и суви сливи содржат голема количина витамини и минерали, и се одличен извор на витамини Ц, А и К, калиум, магнезиум, фосфор …
Односот на витамини и минерали во сливите е совршено избалансиран и телото може да ги користи сите хранливи материи од нив.
Сливите се многу богати со антиоксиданти. Имено, само една слива содржи иста количина на антиоксиданти како и една рака свежи боровинки.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Лековита исхрана, како и нашите групи на Facebook и Viber.