Рак на коренот на овошките овошје и виновата лоза – Предизвикувач на оваа болест е секако бактеријата Agrobacterium tumefaciens.
Основната мерка за контрола на оваа болест е производство на здрав саден материјал и нивна употреба за садење. Заразените садници треба да бидат уништени. Затоа е важно да се контролира здравјето во производството на саден материјал. Целото производство и трговија да се стават во систем што вклучува здравствена контрола и сертификација. Бидејќи инфекцијата се реализира преку рани и повреди, избегнувајте и спречувајте ги сите видови повреди на коренот и кореновиот врат.
Имајќи предвид дека инфекцијата се реализира преку повреди предизвикани од инсекти и други животни, насадите мора да бидат на земја каде што претходно биле преземени мерки за контрола на штетниците во почвата, како и за време на производството. Бидете внимателни кога се грижите за садниот материјал во расадници. Алатите да не го повредуваат кореновиот систем и другите делови каде што може да се развие болеста.
Без оглед на присуството на патогени во почвата, ако нема повреди, нема да има инфекција и развој на болеста.
Мерки за превенција од рак на коренот
Отстранувањето на садници од расадниците неизбежно предизвикува повреди на коренскиот систем со триење на честичките на почвата и кинење на мали коренчиња. Во случај на ниски температури, заздравувањето на раните се одвива бавно. Со засадување на такви садници во почвата каде што има бактерии, може да се појави инфекција. Затоа, коренскиот систем треба да се дезинфицира пред садењето со потопување во раствор на антибиотици или фунгициди, на пр. 1% раствор на бакар оксихлорид или друг фунгицид базиран на бакар.
Појавата на бактериски рак е поврзана со оштетување од мраз, а особено е изразена кај лозите. Лозата треба да се заштити од замрзнување со загрнување.
Кога се појавуваат многу ниски температури по садењето, замрзнувањето може да создаде смрзнатини и да доведе до бактериска инфекција и болест.
Контролата на болеста е можна со употреба на антагонисти како што е бактеријата Agrobacterium radiobacter (сој K84).
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.