Оризот е многу вкусно и многу популарно јадење. Иако се користи во кујните на речиси сите земји, оризот не е само храна. Тој е многу повеќе од хранлив извор на јаглехидрати без глутен.
Може да го спаси вашиот мобилен телефон
Помеѓу многуте корисни својства, оризот е и средство за сушење кое може да се користи за отстранување на влагата што навлегла во скапата електронска опрема како што се паметните телефони и паметните часовници. Дури и ако вашиот телефон не реагира откако ќе го натопи во вода, оризот може да го „оживее“ вашиот телефон.
Нахранете ги растенијата
Оризовата вода е богата со хранливи материи кои не само што им користат на луѓето, туку и на растенијата. Полн е со азот, калиум и фосфор, како и со скроб. Затоа оризовата вода е добро ѓубриво кое ќе ја натопи почвата со хранливи материи и ќе ги нахрани растенијата. Потопете го оризот во вода, наводнете ги цвеќињата со таа вода.
Зреење на овошјето
Повеќето комерцијално достапни плодови се собираат пред да созреат, така што плодот може да го издржи патувањето до продавниците на мало. Честопати не е целосно зрел во моментот кога ќе најде дом во вашата чинија со овошје. Покривањето на несозреано овошје со ориз овозможува негово побрзо зреење. Покријте го овошјето со ориз и оставете го да зрее 30-90 минути.
Средство за чистење на лицето
Оризовата вода е древен производ за убавина кој се користи во многу азиски култури бидејќи ја храни, чисти и заштитува кожата. Полна со витамини Б1, Ц и Е, оризовата вода ќе ја зајакне и хидрира вашата кожа.
Упатство: Исплакнете 1/2 чаша неварен ориз и ставете го во вода. Оставете го во водата 15-30 минути и исцедете го оризот и ставете ја водата во сад. Со неа чистете го лицето.
За повеќе корисни стории посетете ги рубриките агро вести и агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.