Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Saturday, May 18, 2024

More
  домаАгро колумнаБолести кај лубеница

  Болести кај лубеница

  petel baner

  Болести кај лубеница – Пепелница, Мозаичен вирус, Фузариозно венење, Антакноза.

  Пепелница:

  Пепелница кај лубеницата

  Првите знаци се појавуваат како бледо жолти пеги по стеблата, дршките на лисјата и лисјата.

  Пегите се зголемуваат и се покриваат со бела прекривкаЛисјата пожолтуваат, после тоа стануваат кафеави и накрај наликуваат на „пергаментна хартија“

  Ретко се забележуваат оштетувања на плодовите

  Габите најчесто презимуваат врз плевелите

  Спорите се разпространуваат од ветерот на големи растоjанja

  Доволна е воздушна влага над 90%

  Развојот на болеста е потпомогнат од прекумерен вегетативен раст, умерени температури, слаба осветеност и роса

  Мозаичен вирус на лубеница:

  • Причинител е вирусот WMV-1, WMV-2
  • Првите знаци се жолтеење на лисјата
  • Како последица лисјата се криват и се витка ткивото околу нервите
  • Новите лисја се појавуваат со точки придружени од меурчиња и се свиткани
  • Растението изостанува во својот развој
  • Плодовите стануваат како топки, се деформираат и понекогаш ја менуваат бојата
  • Извор на заразата најчесто се тиквените култури и понекогаш мешункасти-те и многугодишните плевели
  • Преносители се вошките и напаѓачките молци
  • Ако се поjaви на поле, може да се распространува преку маханизациjата и луѓето

  Фузариозно венење на лубеница:

  Долните лисја лесно венеат и пожолтуваат

  Стеблото во својата основа станува по кафеаво

  Симптомите се појавуваат уште посилно во жешко време

  Со тек на време болеста ги зафаќа сите растенија

  Лисјата се сушат и растението гине

  Agrobot

  Некрозата на проводните садови достигнува до врвот и дршките на растението

  Извори на инфекцијата: почва, во која се наогаат хламидоспори на патоге-нот и поретко од површински заразени семиња.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Антракноза на лубеница:

  • Се распространува во период на силна влага
  • По лисјата се поjавуваат светло – кафеави или жолти, кружни пеги
  • Лисјата потемнуваат, стануваат кршливи
  • По плодовите, стеблата и лисните дршки исто се појавуваат кафеави пеги или црни вдлабнати чиреви
  • Во влажно време тие се покриваат со розови или црвено-жолти прекривки
  • Честопати има штети на кореновиот врв, а расте-нијата се сушат
  • Во периодот на вегетација на спорите, распрос-транувањето станува преку ветер, дожд или инсекти

  Болести кај лубеница – Дали сте се сретнале со овие болести и на кој начин сте ги надминале?

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img