Предвременото сушење на кајсиите е, без сомнение, најштетната појава кога станува збор за успешно одгледување на ова овошје. Често, од незнаење, луѓето не можат да ја спречат оваа многу штетна појава. Зошто се суши кајсијата?
Заблуда:
Поради сушењето на некои дрвја, кое започнува рано, по третата или четвртата година од садењето, гранките на кајсијата се ретчат, па дури и се расчистуваат цели насади, што го прави овој плод сè помалку профитабилен и често го доведува во прашање неговото понатамошно успешно одгледување. Оваа заблуда, која резултира со голема економска штета, често е причина за загриженост за многу одгледувачи и одгледувачи на кајсии.
Вистината:
Сушењето на кајсијата или таканаречената апоплексија е предизвикано од различни фактори како што се ниската температура, некомпатибилноста на подлогата и садниците, нарушувања во физиологијата на исхраната, разни видови паразити и габи. Сите овие фактори можат да предизвикаат да се суши кајсијата.
Како да се спречи апоплексија?
- За да не се суши кајсијата, пред се треба да внимавате во фазата на мирување, односно од почетокот на есента до пролетта, да не предизвикате разни повреди на стеблото и гранките.
- Се препорачува да се изврши кроење напролет бидејќи има помали можности за развој на болеста.
- Исто така, кајсиите треба да се накалемат на висина од 8 до 120 па и повеќе сантиметри.
- Насади врз основа на северната и северозападната положба на земјиштето. Понепогодна е јужната страна, поради честите температурни флуктуации и поповолните услови за развој на болеста.
- Наесен, веднаш по почетокот на опаѓањето на листовите, или кога паднале 50 проценти од листовите, како и во рана пролет пред почетокот на вегетацијата, пожелно е кајсиите да се испрскаат со препарати на база на бакар или бакар оксихлорид.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.