Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-0.2 C
Skopje
Friday, November 22, 2024

More
    домаАгро советиЗаблуда: Зошто се суши кајсијата?

    Заблуда: Зошто се суши кајсијата?

    petel baner

    Предвременото сушење на кајсиите е, без сомнение, најштетната појава кога станува збор за успешно одгледување на ова овошје. Често, од незнаење, луѓето не можат да ја спречат оваа многу штетна појава. Зошто се суши кајсијата?

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Заблуда:

    Поради сушењето на некои дрвја, кое започнува рано, по третата или четвртата година од садењето, гранките на кајсијата се ретчат, па дури и се расчистуваат цели насади, што го прави овој плод сè помалку профитабилен и често го доведува во прашање неговото понатамошно успешно одгледување. Оваа заблуда, која резултира со голема економска штета, често е причина за загриженост за многу одгледувачи и одгледувачи на кајсии.

    Otkup na kompiri

    Вистината:

    Сушењето на кајсијата или таканаречената апоплексија е  предизвикано од различни фактори како што се ниската температура, некомпатибилноста на подлогата и садниците, нарушувања во физиологијата на исхраната, разни видови паразити и габи. Сите овие фактори можат да предизвикаат да се суши кајсијата.

    се суши кајсијата

    Како да се спречи апоплексија?

    • За да не се суши кајсијата, пред се треба да внимавате во фазата на мирување, односно од почетокот на есента до пролетта, да не предизвикате разни повреди на стеблото и гранките.
    • Се препорачува да се изврши кроење напролет бидејќи има помали можности за развој на болеста.
    • Исто така, кајсиите треба да се накалемат на висина од 8 до 120 па и повеќе сантиметри.
    • Насади врз основа на северната и северозападната положба на земјиштето. Понепогодна е јужната страна, поради честите температурни флуктуации и поповолните услови за развој на болеста.
    • Наесен, веднаш по почетокот на опаѓањето на листовите, или кога паднале 50 проценти од листовите, како и во рана пролет пред почетокот на вегетацијата, пожелно е кајсиите да се испрскаат со препарати на база на бакар или бакар оксихлорид.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    МОЖЕ БИ ЌЕ ВЕ ИНТЕРЕСИРА...
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img