Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

5.8 C
Skopje
Saturday, April 27, 2024

More
    домаАгро советиКако да направите компост за само 18 дена

    Како да направите компост за само 18 дена

    petel baner

    Ако имате сопствена зеленчукова градина, веројатно ќе сакате да имате свој компост за да ја збогатите почвата за садење. Подолу ви претставуваме исклучително ефикасен начин за правење компост за само 18 дена и како да го забрзате компостирањето.

    Како да се забрза компостирањето: Топло компостирање

    Топлото компостирање значи метод кој ја оптимизира микробната активност во купот на компост, што ќе го забрза компостирањето. Овој метод бара посебна опрема, како и време и упорност. Без разлика дали ви треба компост за да направите градинарски кревет или за оплодување на растенијата, пробајте го методот на топла компостирање.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Предности на топло компостирање

    1. Главната предност на методот на топло компостирање е стапката на распаѓање на био-отпадот. Со топло компостирање ќе имате готов компост за 2 до 3 недели, додека со ладно компостирање компостот ќе биде достапен дури за една година.
    2. За разлика од ладното компостирање, топлото компостирање уништува патогени болести како краста на листовите од домати и краставици. Ова значи дека неговото користење нема да донесе болести во вашата зеленчукова градина. За разлика од топлото компостирање, никогаш не треба да користите заболени растенија за ладно компостирање.
    3. Топлото компостирање исто така ги разложува семињата, плевелите и нивните корени, како и луковиците.
    4. Дополнителна предност е што со овој начин на компостирање, во компостот нема бубачки или инсекти, бидејќи топлината што се развива во текот на процесот ќе ги уништи, исто како и нивните ларви.
    5. Покрај тоа, топлото компостирање многу подобро го разградува материјалот, па на крајот резултатот е фин компост кој изгледа како црн хумус.

    Како да се направи компост: Беркли метод

    Беркли методот на топло компостирање беше развиен на Универзитетот во Калифорнија, Беркли. Оваа брза и ефикасна техника го забрзува компостирањето и ќе произведе висококвалитетен компост за 18 дена. Ќе треба да вложите дополнителни напори за овој метод, но тоа ќе ви заштеди време. Ќе добиете и многу повеќе компост од методот на ладно компостирање, па затоа ќе биде повеќе од профитабилен. Ако сакате да го пробате, еве што да направите:

    Ставете го купот компост во слоеви

    • За натрупување на купот компост, изберете заштитено место, особено ако правите компост во пролет или лето, за да не се исуши купот премногу.
    • Исто така, важно е почвата под купот да биде пропустлива. Бидејќи купот мора да биде широк најмалку 1 метар, ќе ви треба многу простор за него. Сè уште ќе треба да го свртите подоцна, па резервирајте најмалку 20 метри квадратни за овој потфат.
    • Соберете зелен и кафеав био отпад. Важно е односот меѓу нив да биде 30:1 во корист на кафеавиот. Зелениот био-отпад како што се зелената косена трева, остатоците од овошје и зеленчук, ѓубривото и зелените листови содржат азот и затоа се распаѓаат побрзо. Кафеавиот био отпад како струготини, картон, суви листови, слама, гранки и други дрвенести и влакнести материјали содржат јаглерод, па тие побавно се распаѓаат.
    • Наизменично наредете слоеви зелен и кафеав био отпад еден врз друг додека купот не достигне метар во висина и метар во ширина. Купот не мора да биде компактен, но да биде лабаво нанесен за да внесете воздух. Дебелината на секој слој треба да биде помеѓу 3 и 5 сантиметри.
    • Ставете го зелениот отпад на средина бидејќи тој прв ќе почне да се распаѓа и да шири топлина.
    • Секој слој добро намокрете го. Купот мора да биде влажен до степен до кој може да се исцеди вода од него.
    • Висината на купот мора да биде најмалку 1 метар.
    • На крај сè покријте со церада што можете да ја прицврстите со камења или други тешки предмети за да не го однесе ветерот.
    • Оставете го купот да одмори следните четири дена и не го допирајте или не додавајте ништо друго.
    Компост

    Превртувајте го компостот секој втор ден во следните 14 дена

    • На петтиот ден, купот компост ќе треба да се преврти. Користете вили за вртење. Започнете со надворешните делови и префрлете ги на блиската површина каде што сакате да го преместите купот. Продолжете да ги зграпчувате надворешните парчиња компост и да ги фрлате на новиот куп, така што на крајот целиот надворешен материјал од првиот куп ќе заврши во центарот на новиот куп и обратно.
    • Префрлете го материјалот лабаво за да додадете кислород во купот.
    • Чувајте го купот влажен. Облечете ракавици и исцедете грст материјал за компостирање – треба да капнете само неколку капки вода. Во случај компостот да е сув, дополнително полевајте го. Ако е премногу влажно, раширете го да се исуши.
    • Компостот треба да достигне идеална температура за шест до осум дена. Вметнете термометар во средината на купот за да бидете сигурни дека температурата е помеѓу 50 и 65 ° C. Ако температурата надмине 71 ° C, микроорганизмите ќе умрат, купот ќе се олади па ќе мора да го започнете целиот процес одново.
    • Повторете го процесот на вртење секој втор ден до 18-тиот ден. Ќе знаете дека вашиот компост е готов кога ќе престане да се загрева и да смрди и кога ќе почнат да се таложат црви во него. Понекогаш може да се случи процесот да биде завршен за помалку од 18, но може да потрае повеќе од тоа. Потоа продолжете да го вртите купот компост секој втор ден додека не заврши процесот.

    Квалитетот на компостот зависи од биоотпадот од кој го правите. Колку е поразновиден овој отпад и толку подобар ќе биде вашиот компост.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img