Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

37.8 C
Skopje
Sunday, July 14, 2024

More
  домаАгро ВестиСателитски снимен метан што го излачуваат кравите

  Сателитски снимен метан што го излачуваат кравите

  petel baner

  За прв пат имаме сателитски снимен метан кој го испуштаат кравите. Станува збор за значителна количина на метан бидејќи во спротивно е тешко да се измерат неговите емисии, коментираат во GHGSat. Во кој дел од светот се забележани?

  GHGSat, глобална компанија за мониторинг на емисиите на стакленички гасови, изјави дека нејзините сателити детектирале емисии на метан од крави на фарма во Калифорнија. Ова е првпат емисиите од добитокот, кој е главен фактор во производството на метан во земјоделството, да може да се измерат од вселената, се вели во нивното соопштение.  

  Минатиот месец тие ги анализираа податоците собрани од нивните сателити. Утврдиле дека изворот на метан доаѓа од постројка за товење во близина на Бејкерсфилд во февруари. 

  Треба да се истакне дека овие хранилишта се огромни фарми на отворено кои се користат за интензивно одгледување животни, главно говеда, но и свињи, коњи, овци и живина. Главно ги има во Австралија, САД, Канада и ЕУ. Тие можат да имаат илјадници животни. Говедата поминуваат одредено време таму пред да оди на колење. 

  Затоа, овој начин на одгледување е неспоредлив со оној што се врши на нашите простори. 

  Значајна количина

  GHGSat коментира дека станува збор за значителна количина на метан бидејќи вообичаено е тешко да се измерат неговите емисии. Потребно е точно мерење за да се постават изводливи цели за негово намалување во сточарството. 

  agrounik

  Тие објаснија дека количината на метан што ја забележале на тој фидер ќе резултира со емисија од 5.116 тони доколку се задржи во текот на годината. А доколку „се улови“, би можел да напојува повеќе од 15.000 домови. 

  Товилишта со преку 120.000 животни

  Земјоделството е главниот извор на метан, стакленички гас 84 пати посилен од CO2. Сточарството е одговорно за 3,7 отсто од сите емисии. 1,4 милијарди крави во светот создаваат до 500 литри CH4 дневно, поради дигестивниот процес познат како ентерична ферментација. 

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Во соопштението се посочува дека загадувањето од ваквите фарми за тов е голем проблем. Најголемата фарма може да има повеќе од 120.000 животни. Дури 1,4 милиони крави во калифорниската млечна индустрија се најголемиот извор на метан. Ова е проблем кој државата се обидува легално да го реши. Така, во 2017 година стапија на сила новите правила со цел да се намали нивото на метан и флуорирани гасови во атмосферата за 40 отсто до 2030 година, во споредба со вредностите од 2013 година.

  Тие велат дека се тестираат различни техники за да се намалат овие емисии, вклучително и додавање помали количини на морски алги во нивната исхрана. 

  За повеќе корисни стории посетете ги рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img