За Кина „нема зима“, затоа што ќе обезбеди прехранбена безбедност на нејзиното население со рекордна летна жетва. Над 3 милиони земјоделци и техничари учествуваат во летната реколта. Овогодинешната цел е да се минимизираат загубите во процесот на жетва.
Според податоците на нивното Министерство за земјоделство и рурални работи, до понеделник во Кина е завршена жетвата на зимската пченица на околу 11,13 милиони хектари земјоделско земјиште. Тоа е околу 55 отсто од вкупната зимска пченица. На југозапад од земјата и во централната кинеска провинција Хубеи е речиси при крај. Во другите делови е во полн ек.
Кинеската летна жетва се фокусира на жетвата на зимската пченица и маслодајната репка. Производството на житарки традиционално трае од мај до крајот на јуни. Зафаќа околу четвртина од вкупната годишна количина, што е од големо значење за безбедноста на храната на Кина.
Минимизирање на загубите
Минимизирање на загубите во процесот на жетва е еден од клучните зборови на овогодинешната летна реколта. Според нивните земјоделци, иако пченицата е засеана доцна, се очекува подобра реколта од лани, благодарение на подоброто подоцнежно управување.
Повеќе од 7,3 милиони хектари пченица беа посеани доцна во главните кинески житници, поради поплавите минатата есен. Како резултат на тоа, собрани се околу 900 милиони американски долари за да се обезбеди летно производство на жито. Во селата беа испратени експерти и техничари за да им помогнат на земјоделците да ги надминат штетните последици од доцната сеидба.
„Направивме одредени корекции во изборот на семиња, волуменот на сеидбата и количината на ѓубриво. Згора на тоа, дадовме директни насоки за локалните фармери“, рече Лиу Фенг, земјоделски експерт во округот Јанху, Јунченг.
Напредокот во науката и технологијата го зголеми капацитетот за производство на жито
Традиционалните методи на производство претрпеа огромни промени. Паметната земјоделска технологија, беспилотните летала и високопродуктивните сорти на култури се во широка употреба. Користејќи ги овие аспекти, уделот на жита по глава на жител во Кина надмина 470 кг во 2021 година. Ова е повеќе од меѓународно признатата безбедносна основа од 400 кг.
Во градот Зупинг, Шандонг, на фарми со високи стандарди се инсталирани интелигентни станици за следење штетници, светилки за соларни инсектициди, паметни метеоролошки станици и системи за дигитално следење и сервисирање на фарми со високи стандарди во обид да се обезбеди квалитет и безбедност на пченицата.
Подобрување на складирањето
Покрај научните и напредните методи на производство, Кина постигна значителен напредок во складирањето на жито. Во последниве години и ја интензивираше изградбата на капацитети за складирање жито. Магацинот за жито Синограин во Шандонг е опремен со 4.500 камери со висока дефиниција и 280.000 сензори за температура за да се осигура дека залихите се во најдобра состојба.
Таму се користеа технологии, вклучително и централна климатизација, интелигентна вентилација и контрола на температурата со азот, за да се задржи просечната температура под 15 Целзиусови степени во текот на целата година и да се спречи расипување на зрното.
Податоците покажуваат дека во периодот на петгодишниот план на Кина (2016-2020) годишно се заштедувале околу 13 милиони тони храна за време на постпроизводниот процес.
„Кина користеше научни и ефективни алатки за управување за да обезбеди безбедност на храната“, рече Ванг Јуанлинг, потпретседател на земјоделскиот универзитет Шанкси.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.