Зголемувањето на просечната температура ширум светот носи големи промени и предизвици за винарите. Од потребата за приспособување на асортиманот преку воведување на поотпорни сорти грозје, до честите екстремни временски појави кои ги загрозуваат лозјата.
Една од најсериозните последици од климатските промени е промената на органолептичкиот состав на виното. Повисоките температури даваат вина со променет карактер. Поголема содржина на алкохол и често со значително различен ароматичен профил од вообичаено го поврзуваме со одредено грозје (сорти).
Квалитетот на виното, како што е наведено во опширниот текст во „Списание за познавања“, почива на рамнотежата помеѓу шеќерите, киселините и секундарните соединенија. Фотосинтезата го стимулира создавањето на шеќери. Киселините се разградуваат во процесот на зреење на бобинките. Додека во текот на сезоната на растење се таложат секундарни соединенија. Тоа се танини и други материи кои го одредуваат карактерот на виното. Нашата денешна перцепција за виното и нашата проценка за неговиот вкус и арома почиваат на оваа деликатна рамнотежа. Климатските промени брзо ја нарушуваат оваа рамнотежа.
Вината во жешките области, како на пример јужна Франција, имаат се повеќе алкохол
– Овој тренд е многу непожелен за потрошувачите, особено кога е придружен со намалени киселини – вели Сесил Ха, портпарол на Советот за вино во Бордо и додава:
– Киселините му даваат на виното свежина и овозможуваат долго складирање во визбата.
Керолин Рос, истражувачка на храна од Универзитетот во Вашингтон Стејт во САД, вели дека вината со повеќе алкохол имаат пикантен вкус. Понекогаш е посакуван, а најчесто несакана последица на затоплувањето на атмосферата.
– Како што времето станува потопло, црвените вина се повеќе добиваат карактер, на пример, Зинфандел. И одлично е ако сакате да одгледувате Зинфандел. Но, ако одгледувате Пино Ноар или Каберне Совињон, веќе го немате најдобриот израз на тие сорти бидејќи температурите растат – објаснува Рос.
Многу винари и експерти за вино ја изразуваат својата вознемиреност дека климатските промени неповратно ја одземаат душата и вкусот на виното како што го знаеме денес
Меѓу нив е Карен Мекнил, експерт од долината Напа и автор на „Винската Библија“.
– Најголемиот предизвик што го носат климатските промени е непредвидливоста. Производителите знаеја кои сорти да ги одгледуваат, како да ги одгледуваат, кога да започнат со берба и како да добијат вино со постојан квалитет. Денес секој чекор во производството „виси во воздух“ – вели Карен Мекнил.
Таа многу сликовито ја опиша прогресијата на аромите во виното во услови на зголемување на просечните годишни температури.
– Незрела цреша, речиси зрела цреша, зрела цреша, сок од цреша, цреши варени во тенџере, како пита, суви цреши со вкус на суво грозје – вели Мекнил. Додава дека зголемените температури го прават сè подоминантен вкусот на сувото грозје, што го ограбува виното од неговиот карактер.
– Секое суво грозје има ист вкус – вели Карен. Дури тврди дека промените се толку интензивни што можат да ги збунат и најискусните познавачи на виното:
– Многумина носители на звањата „мајстор сомелиер“ и „мајстор на виното“ се подготвени да признаат дека денеска никогаш не би ги положиле испитите за тие звања. Особено важи за делот од испитот кој вклучува слепа дегустација.
Песимистичкиот тон на текстот во магазинот “Snowable“ го омекнуваат оценките дека винската индустрија. Ќе мора и ќе може да се прилагоди на новонастанатата ситуација. Дали со заштита на лозјата, или со воведување нови сорти и креативна работа во подрумот.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.