Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Tuesday, October 4, 2022

More
    домаАгро ВестиКомпирите се повеќе се преработуваат во помфрит, чипс и коцки за супа

    Компирите се повеќе се преработуваат во помфрит, чипс и коцки за супа

    Во последниве години, трендовите во одгледувањето на зеленчук рапидно се менуваат, особено во производството на компири. Затоа, сега има многу поголема побарувачка на пазарот за компири наменети за правење помфрит и чипс и коцки за супа.

    Во земјите од Блискиот Исток, потрошувачите се свртуваат кон помфрит наместо традиционални јадења од ориз. А во рестораните за брза храна, оваа храна често се купува како адекватна замена за Мекдоналдс. 

    Евтин, хранлив и полн со јаглехидрати, помфритот е прв на шопинг листата за многу потрошувачи.

    Многу неразвиени земји во Африка, Азија и Јужна Америка ги компензираат своите потреби за јаглени хидрати со други производи, вклучувајќи го и слаткиот компир.

     Така, компирот во овие земји лесно замени многу традиционални намирници како што е оризот.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber. 

    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img