Соодветни услови за чување на овошје и зеленчук, температура на складирање и влажност, се потребни за продолжување на рокот на траење и одржување на квалитетот на земјоделските производи.
Откако земјоделскиот производот е веќе собран невозможно е да се подобри неговиот квалитет.
Загубите на градинарски култури поради неправилното складирање и ракување може да се движат од 10 до 40 проценти.
Свежото набрано овошје и зеленчук се живи, иако тие веќе не се повеќе на растението.
Тие дишат, исто како што луѓето го прават, а нивниот состав и физиологија продолжува да се менува и по бербата. Тие продолжуваат да зреат и, конечно, тие почнуваат да изумираат.
Чување на овошје и зеленчук
Клеточното распаѓање и смрт (стареење) се неизбежни, но може да се забаваат со оптимални услови за чување.
Свежото овошје и зеленчук бараат ниска температура (0 до 13 °C) и висока релативна влажност (80 до 95 проценти) за да се намали испарувањето и да се забави метаболизмот и стапката на загуба на вода.
Преку забавување на овие процеси се намалува загубата на вода и се одржуваат хранливата вредност и квалитет на овошјето и зеленчукот.
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.