Ротквица – не е баш најпопуларниот зеленчук, но е еден од најздравите. Ротквиците често се користат во готвењето и додаваат остар, бибер елемент во јадењата.
Зеленчукот содржи и голем број на витамини, минерали и хранливи соединенија кои можат позитивно да влијаат на вашето здравје. Постојат многу различни видови ротквица: црна ротквица, даиконска ротквица, рен, лубеница и тркалезна ротквица.
Витамините и минералите вклучуваат:
- Фолат: Исто така познат како витамин Б, ги синтетизира белите/црвените крвни зрнца во коскената срцевина и е од суштинско значење за процесот на создавање ДНК и РНК.
- Калиум: Овој минерал го регулира и одржува балансот на течности во телото. Ја поддржува и електричната активност на срцето и функцијата на целиот нервен систем.
- Витамин Ц: Витаминот Ц е вклучен во многу важни функции во телото и може да помогне во производството на колаген и зајакнување на ѕидовите на крвните садови.
- Витамин Б6: Витамин растворлив во вода, познат и како пиридоксин, потребен за бројни ензимски реакции во телото, главно метаболизам.
Здравствени придобивки од ротквицата
Нутритивниот профил на ротквиците е многу разновиден. Нуди широк спектар на хранливи материи кои можат да имаат големо влијание врз здравјето. Од фолати до сулфурни соединенија, ротквиците се насочени кон многу различни аспекти на телото и можат позитивно да придонесат за здрав систем, внатре и надвор.
Еве некои од најдобрите начини на кои ротквиците можат да имаат корист за вашето здравје:
Го помага варењето
Конзумирањето доволно влакна секој ден (25 g за жени и 30-38 g за мажи) може да спречи запек, рефлукс на киселина и дигестивни нарушувања како што е синдромот на нервозно дебело црево. Ротквиците содржат добра количина на влакна од 1,9 g на 116 g зеленчук. Конзумирањето на една порција ротквица дневно ќе ви ги обезбеди влакната што ви се потребни за целосно функционален дигестивен систем.
Студијата покажала дека конзумирањето листови од ротквица позитивно влијае на варењето. Ротквиците можат да помогнат и при чир на желудникот со зајакнување на слузницата на желудникот и заштита на другите ткива во цревата.
Помага во борбата против габични инфекции
Candida albicans е една од најчестите габи кои се наоѓаат во човечкото тело. Исто така е еден од најтешките за борба. Прекумерниот раст на кандида може да предизвика вагинални инфекции и орални инфекции. Ротквиците содржат антигабично соединение, RsAFP2, кое се покажало како ефикасно против соеви на бактеријата Кандида.
Ротквицата помага при дијабетес
Ако имате дијабетес или имате проблеми со шеќерот во крвта, јадењето ротквици може да помогне во регулирањето на шеќерот во крвта и да помогне во спречување на дијабетес тип 2. Овој зеленчук содржи антидијабетични својства кои можат да ја подобрат функцијата на имунолошкиот систем. Можат да го подобрат навлегувањето на гликозата и да го намалат шеќерот во крвта.
Студијата покажа дека ротквиците директно го подобруваат одговорот на инсулин и метаболизмот на гликозата.
Ја подобрува кожата
Не само што ротквицата е исклучително хидратантна, туку зеленчукот содржи и високо ниво на витамин Ц, витамин за кој се знае дека е многу корисен за кожата. Витаминот Ц ја подобрува еластичноста на кожата помагајќи да се формира колаген, хранлива материја која ја сочинува структурата на кожата, коските и другото сврзно ткиво.
Покрај тоа, се бори со слободните радикали и обезбедува засилена заштита од УВ за кожата. Фолната киселина во ротквицата го намалува оксидативното оштетување, а витаминот Б6 може да го намали стресот што го спречува избувнувањето и предвременото стареење.
Многу е хидратантна
Останувањето хидрирано е важно за вашето тело да функционира оптимално. Недостатокот на хидратација може да предизвика лоша кожа, главоболки, чести болести и желба за шеќер. Ротквиците имаат многу висока содржина на вода, 93,5 g на секои 100 g! Ова е речиси на исто ниво со краставицата која е 95,2 g на 100 g.
Со вклучување на ротквица во вашите дневни оброци додека пиете препорачана количина на вода дневно, ќе се погрижите да ја добиете потребната хидратација.
Ротквицата го потпомага здравјето на срцето
Антоцијаните се вид на флавоноиди со антиоксидантни ефекти кои можат да бидат особено корисни за одржување на здравјето на срцето.
Присутни се во ротквиците, кои на кружните ротквици им даваат црвена боја. Храната богата со антоцијани, како што е ротквицата, е поврзана со помал ризик од кардиоваскуларни болести. Оваа храна влијае и на нивото на холестерол, триглицеридите и крвниот притисок.
Го намалува крвниот притисок
Калиумот има регулаторни својства кои можат да ги балансираат течностите во телото. Калиумот има многу позитивно влијание на крвниот притисок и може ефикасно да го намали крвниот притисок до нормално ниво преку функцијата на бубрезите.
Ротквиците содржат умерено високи нивоа на калиум и можат да помогнат во балансирање на крвниот притисок кај оние со хипертензија. Освен тоа, ротквицата преку синтеза на колаген може да ги зајакне ѕидовите на крвните садови и да го намали ризикот од атеросклероза.
Ротквицата го подобрува имунитетот
Витаминот Ц во ротквицата може да ја подобри состојбата на кожата, но исто така е витална хранлива материја за поддршка на имунолошкиот систем и за раст и поправка на ткивата. Витаминот Ц е моќен антиоксиданс кој може да помогне во спречување на болести како што се грип или обична настинка.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката храната како лек, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.