Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

10.8 C
Skopje
Thursday, March 23, 2023

More
  домаАгро советиЗошто е важно веднаш да се изора расфрланото ѓубриво

  Зошто е важно веднаш да се изора расфрланото ѓубриво

  Затоа, различните видови ѓубриво имаат различни карактеристики и затоа нивната примена е исто така различна. Неговата главна улога е да ги подобри физичките, биолошките и хемиските својства на почвата.

  Органското е најважното ѓубриво кое ги содржи сите потребни хранливи материи. Во просек се состои од вода (75%), сува материја (25%), азот (0.5%), фосфор (0.15%) и калиум (0.6). %). Овој отпаден животински материјал е нераскинлива врска помеѓу животинското и растителното производство.

  Неговиот состав зависи од видот, возраста, условите за хранење и чување на добитокот итн. Затоа, различните видови ѓубриво имаат различни карактеристики, така што нивната примена е исто така различна.

  Созреано ѓубриво

  Најчесто се користи говедско, коњско, овчо, свинско и живинско ѓубриво. Без разлика на широката палета на индустриски произведени минерални ѓубрива, неговата улога, особено во основната есенска обработка, е незаменлива. Органското производство е незамисливо без него.

  За да може ѓубривото да биде целосно употребливо и ефективно, потребно е да е созреано. Тоа подразбира полунавлажнета маса со исклучителни својства, а до неа се доаѓа со соодветно складирање и чување во период од неколку месеци, за да не се изгубат хранливите материи.

  Време на орање

  Важно е и времето на орање. Најдобро е ако се направи веднаш по расфрлањето. Веќе по 24 часа искористеноста паѓа на 80 отсто, а по четири дена на 40 отсто.

  Без оглед на повеќекратните и неоспорни својства на ѓубривото, чија главна улога е подобрување на физичките, биолошките и хемиските својства на почвата, не треба да се игнорира неговото негативно влијание врз животната средина. Покрај непријатниот мирис, тоа испушта и големи количини на амонијак во воздухот, пепелта од ѓубривото се влева во почвата, мешајќи се со подземните води, што доведува до контаминација.

  Тоа може да се избегне со контролирана и правилна употреба на тоа ѓубриво, а се повеќе се работи на производство на пелети, за да може полесно да се складира и користи и да биде поеколошки.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img