Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

1.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

More
  домаАгро ВестиНајголемиот европски производител на свинско месо отпушта работници

  Најголемиот европски производител на свинско месо отпушта работници

  Високите трошоци за храна, гас и енергија го намалуваат бројот на свињи и свинско производство. Најголемиот европски производител во Данска отпушта работници.

  Европскиот сектор за одгледување свињи е во криза, а најновите вести доаѓаат од Данска. Таму фармерите испорачуваат помалку свињи поради зголемените трошоци за енергија и добиточна храна, пренесува Ројтерс. Состојбата на пазарот влијаеше и на најголемиот европски производител на свинско месо, Danish Crown, каде што мораше да  отпушти 350 работници во две фабрики.

  Конфликтот во Украина предизвика рекордно високи цени на инпутите за одгледувачите. Во соопштението на компанијата наведуваат дека приходите на фармерите од продажба на свињи не се зголемиле во иста мера и темпо како и производните цени. Поради ова, во претходните месеци значително беше намалена понудата на товеници.

  Во претходните две години, данската круна постојано имаше повеќе свињи подготвени за колење отколку што можеа да издржат нејзините фабрики. Сепак, одгледувачите неодамна испорачаа значително помал број на животни, а овој тренд може да се забележи низ цела Европа.

  Паѓа и производството во Германија

  Ситуацијата не е добра ниту во Германија. Се очекува таму во 2022 година  да бидат заклани помалку од 48 милиони свињи. Тоа е значително намалување во споредба со минатогодишните 52 милиони, пренесува Pig Progress .

  Д-р Алберт Хортман-Шолтен, портпарол на Земјоделската комора на Долна Саксонија, рече дека одгледувачите се борат со зголемените трошоци за храна, гас и енергија воопшто, и дека зголемувањето на големопродажните цени само делумно ги надоместува трошоците за производство. Тој коментира дека поскапувањето на природниот гас на европскиот пазар ќе влијае на производството и оцени дека годинава трошоците ќе се зголемат за 8 до 10 евра по свиња. Слична ситуација се очекува и во живинарскиот сектор.

  Производството на овој вид месо во таа земја ќе се намали за речиси 7 отсто, не само поради зголемувањето на производствените трошоци, туку и поради малата потрошувачка.

  Ниска побарувачка за месо

  Имено, падот на потрошувачката на месо е видлив во Европската Унија во последните години. Додека во 2019 година изнесуваше 69 килограми годишно по жител, веќе во 2021 година количината е намалена на 67 килограми. Во Германија потрошувачката е само 55 килограми по глава на жител , што е за 12 килограми помалку од просекот во ЕУ. 

  „Германија е на дното на листата на членки на ЕУ според потрошувачката на месо по глава на жител. Само во Романија и Бугарија е пониска, односно 54, односно 43 килограми.

  Најмногу го консумираат жителите на Шпанија, 85 кг, потоа Данска 83 кг и Португалија 81 кг.

  Популацијата на свињи во Германија достигна најниска бројка во последните 25 години, додека во Шпанија е зголемена за 5 проценти. Трендот на раст на овој сектор во Шпанија е запрен поради поскапувањето на храната.

  Недостигот на свинско месо на германскиот пазар се компензира со увоз од околу 11 килограми по жител, што доведува до пад на стандардите за квалитет. Затоа, одгледувачите бараат да се воведе ознака за потекло.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img