Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

9.8 C
Skopje
Sunday, December 4, 2022

More
  домаАгро совети15 правила кои нормалните луѓе не ги прекршуваат во природата

  15 правила кои нормалните луѓе не ги прекршуваат во природата

  15 правила поврзани со престојот во природа не се тука за да не ограничуваат и да не спречат да уживаме, туку да не потсетат дека со зачувување на природата даваме личен придонес во зачувувањето на планетата.

  Секоја година на празниците во репортажите гледаме слики од тони ѓубре на излетничките места, а поради неподносливо гласната музика на некоја група до нас често ни го уништува денот. Затоа е вистински момент уште еднаш да потсетиме дека можеме подобро, и да потсетиме дека во природата постојат правила на однесување.

  Престојот во природа овозможува релаксација, одмор, квалитетно време поминато со саканите, но подразбира и почитување на основните правила на однесување во природата.

  Во продолжение 15 правила за правилно однесување во природата

  1. Следете ги известувањата на информативните табли, доколку ги има. Почитувајте ги предупредувачките знаци или забрани;

  2. Движете се по обележаните пешачки патеки. Не се оддалечувајте од нив дури и ако мислите дека лесно ќе го пронајдете својот пат;

  3. Возете автомобили по обележани и јавни патишта. Почитувајте ги забраните за употреба на сирени;

  4. Паркирајте исклучиво на обележани и организирани паркиралишта;

  5. Кампување на обележани и уредени места;

  6. За излетнички места, изберете области каде што има маси;

  7. Запалете го огнот за скарата на запалените јами и користете гранки кои се на земја, никогаш не кршете гранки од дрвја. По заминувањето, проверете дали правилно сте го изгаснале пожарот;

  8. Ставете го ѓубрето во вреќи. Ако нема кофи или контејнери, задолжително понесете го со себе, никогаш не го оставајте во природа;

  9. На патеките каде што е означено дека се движите низ живеалиште на животно, не правете врева, не викајте и не ги вознемирувајте животните;

  10. Не берете печурки и растенија кои се заштитени со закон;

  11. Не фаќајте, убивајте, и бркајте животни во страв, бидејќи сте на место каде што е нивниот дом;

  12. Не носете, пуштајте ги или оставајте ги вашите миленици без надзор во природа;

  13. Не правете бучава во живеалиштето на птиците, во близина на гнездата или не уништувајте ги или собирате јајца од гнездата, како и млади од други животни;

  14. Земете го вашиот отпад со себе;

  15. Не наметнувајте го вашиот музички избор на сите излетници околу вас со прегласна музика од автомобилот или други уреди. Секој има право на релативен мир и избор на релаксација.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img