Тел: +38975383796 Е-пошта info@zemjodelie.mk

24.8 C
Skopje
Wednesday, September 27, 2023

More
  домаАгро советиПревентивна заштита на овците од метили

  Превентивна заштита на овците од метили

  Petel.mk

  Метили е една од најраспространетите паразитски болести кај сите преживари, која може да предизвика големи штети во сточарското производство.

  Од метили најчесто се погодени животните кои пасат на влажни и мочурливи пасишта, пијат загадена вода или јадат зелена храна или недоволно исушено сено кое е заразено со метили.

  Штом метили ќе влезе во телото, се таложи во жолчните канали, каде што ги иритира, а со тоа ја нарушува функцијата на црниот дроб. Метилото снесува јајца во жолчните канали, кои со својот измет завршуваат во водата. При поволна топлина и влажност, во рок од осум до 30 дена, формира ембрион. Тој влегува во својот домаќин, езерски полжав, кој е од пресудно значење за развојот на метилата и во кој се развиваат ларви. Ларвите го напуштаат полжавот и се развиваат во опашести метили (церкарии) кои се наоѓаат во водата. Потоа како метацеркарии на трева, водни растенија и друго.

  Октомври – месец на метили

  Присуството на овој паразит во надворешната средина е изразено во септември, а особено во октомври. Животните кои пасат на влажни и мочурливи пасишта се инфицираат најмногу со метецеркалија и за два месеца организмот на животното станува зрел метил. Оваа болест предизвикува многу штети во сточарството и може да се разликуваат два тека на болеста. Акутен (ненадеен, брз, пократок од четири до шест недели) и хроничен (благ, подолг од шест недели).

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Две насоки на превенција

  Сточарите можат да вршат превентивна заштита од оваа болест во две насоки. Првата се однесува на редовното третирање на овците и јагнињата со соодветни антихелминти. Тоа се вермитан, фасковерми и други, двапати годишно, октомври – ноември и напролет пред почетокот на пашата.

  Друга насока на превентивна заштита е потиснувањето на болеста. Овој тип на сузбивање се постигнува со мелиорирање и сушење на пасиштето и третирање со одредени препарати.

  Сточарите можат да ги заштитат овците од оваа болест доколку ги хранат со квалитетна храна. А исто така треба да ги обезбедат потребните витамини и минерали. Затоа, неопходно е да се консултирате со ветеринар пред употреба на лековите, кој го одредува лекот и дозата и мора да се следат упатствата за употреба.

  За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img