Помина приближно половина деценија откако терминот „месо од растително потекло“ стана дел од глобалниот лексикон за храна. Мешавина од протеини од грашок, грав, сок од репка и други мистериозни „природни вкусови“ стана нормална појава во гастрономскиот пејзаж. Но, такви производи во продажба има се помалку, а компаниите кои произведуваат “вештачко месо” полека отпуштаат работници и ги намалуваат нивните производни капацитети. Што се случува?
Сите сме сведоци како светските трендови не опстојуваат и не успеваат. Таков е трендот на заменското месо, односно месото од растителна храна. Дали ќе бидеме сведоци на заборавот на вештачко месо и дали старото добро свинско или говедско месо ќе се врати во мода?
Постојат два вида на вештачко месо или замена
Растителното месо се прави од зеленчук. Производителите на такво месо го „имитираат“ изгледот, вкусот и текстурата на месото со соја, грашок и други состојки од растителна основа. „Вештачкото“ месо се прави во лаборатории, каде што научниците работат на создавање месно ткиво. И двата начина на производство засега се покажаа како неодржливи.
Месото култивирано во лаборатории е сè уште далеку од масовна употреба, тоа е исклучително барано и скапо за производство. Засега ваквото месо и понатаму ќе биде далеку од нас, и ќе остане на лабораториско ниво.
Месото направено од зеленчук стана популарно бидејќи на глобално ниво се забележани се повеќе вегетаријански или вегански диети. Но, и ваквото „лажно“ месо е скапо за производство, а пазарот не е задоволен од финалниот производ. Вкусот не е ист, а зошто да се направи нешто да личи на месо ако вкусот не е барем близок?
Вегетаријанците или веганите претпочитаат да прибегнуваат кон голем број алтернативи од растително потекло, како што се грав или леќа.
Таквата храна не содржи месо или производи од животинско потекло и не бара комплицирана индустриска обработка за да се добие лажно месо.
Факт е дека вегетаријанците добро се снаоѓаа без лажно месо пред да дојдат бројни компании да понудат спас. Во основа не им треба додавање на скапи алтернативни преработени протеини во нивната исхрана во форма на лажно месо.
За кого е наменето ваквото месо?
Вегетаријанците и веганите никогаш не биле целни клиенти за такви производи. Тие постојат за да ги задоволат флекситарците, луѓе кои имаат навика да јадат месо и копнеат по вкусот, но сакаат да го намалат внесот на таква храна. Флекситаризмот е нов начин на исхрана, храната се базира првенствено на храна од растително потекло со повремени додавања на месо и риба во менито.
Според сите сметки, овој глобален тренд навистина не се зафати, имајќи предвид дека е присутен веќе неколку години. Сите го јадат тоа што го изеле досега, а рестораните ја нудат истата храна како и досега, наменета за двајцата гости. Токму затоа заменското месо не го најде своето место во светот и никој не сака да ги троши своите пари на навики кои сè уште не ги развил.
Во свет во криза, не е потребно експериментирање. Сега сите компании играат на сигурно, ги зачувуваат сите ресурси за да ги преживеат тешките времиња. Вештачкото или месото од растително потекло сигурно нема да се заборави, само ќе треба да почека некои посреќни времиња.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро вести, како и нашите групи на Facebook и Вибер.