Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

12.8 C
Skopje
Friday, June 2, 2023

More
  домаАгро советиЗајаците предизвикуваат најмногу штета во јаболковиот насад во текот на зимата

  Зајаците предизвикуваат најмногу штета во јаболковиот насад во текот на зимата

  Сите што имаат овошни и градинарски култури се загрижени да успеат, да не се зафатени од некоја болест или уништени од некое диво животно. Кога зборуваме конкретно за јаболкниците, во повеќето случаи најголема закана за нив се глодарите, особено зајаците.

  Зајаците се закана за јаболкниците

  Зајакот јаде различни растенија во текот на целата година, и диви и култивирани. На некои места го оштетува зеленчукот и поледелските култури, но штетата е убедливо најголема во снежната зима, кога навлегува во плантажите со овошни дрвја. Не се сите овошни дрвја подеднакво загрозени, но младите јаболкници се особено мета поради нивната слатка кора. Најголема штета предизвикува особено на сортата ајдаред. Оние кои ја одгледуваат треба да се грижат и ги штитат дрвјата од овие глодари. Веќе е активен во текот на есента, по паѓањето на листовите, а дрвјата се особено ранливи во зима.

  Се храни со кората и скелетните гранки или стеблото, така што целиот прстенест дел се суши. Глода и 10-годишни јаболкници и може да изглода десетици млади дрвја за само една ноќ. Покрај тоа што дрвјата пропаѓаат и мора повторно да се засадат, треба повторно да чекате цел период додека не почнат да даваат плод. Кумулативното оштетување на едно дрво може да биде огромно. Покрај зајаците, голема закана за јаболкницата се и други глодари.

  Како да ги заштитите дрвјата од зајаци и други глодари?

  Заштитата на јаболкниците од зајаци и други глодари може да биде превентивна, механичка, биолошка или хемиска. Пред да се прецизираат други мерки за заштита, треба редовно да се посетува јаболковиот насад за да се утврди и следи активноста на глодарите во него – дали има новосоздадени дупки, присуство на измет, оштетување на дрвјата и слично.

  Еден од ефикасните начини за заштита на дрвјата е да се загради јаболкницата, така што оградата е длабока најмалку 30 см, за глодарите да немаат простор за минување. Исто така, секое дрво може да се завитка во материјали како што се лушпи од пченка, слама, мрежа или хартија.

  Друг метод кој се покажа како ефикасен во борбата против нападите на зајаците на јаболкниците е редовното варосување на дрвјата. Ова ќе ги одврати зајаците бидејќи кората станува горчлива од вар. Освен со вар, мрежата можете да ја премачкате и со други премази чиј мирис ќе ги одврати зајаците да не ја глодаат кората, како што е воспалена свинска маст или овчата лој.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img