Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

2.8 C
Skopje
Friday, January 27, 2023

More
  домаАгро советиЗошто кај овошките слабее отпорност на мраз?

  Зошто кај овошките слабее отпорност на мраз?

  Природната отпорност на мраз на овошките може да ослабне поради голем број фактори. Колку дрвото, гранките, гранчињата, цветните и лисните пупки на овошните дрвја се загрозени од продолжен мраз и кои се најчестите фактори кои влијаат на овошките.

  Загрозување на дрвото и гранките

  Природната отпорност на камбиумот и другите ткива може да ослабне поради исцрпеноста на овошните дрвја поради недостаток на органски резерви. Потоа, бидејќи вегетацијата не е целосно завршена, т.е. ткивото не е целосно созреано. Исто така, причина може да биде и наглото опаѓање на температурата поради што овошното дрво немало доволно време да созрее на крајот од сезоната на растење.

  Една од честите причини зошто се појавува мраз е оштетувањето на ткивото на овошките. Повредите можат да бидат различни, како делумно или целосно кинење и сушење. Најлесно е да се препознаат по потемната боја на ткивото, која настанува поради активноста на оксидативните ензими. Од надворешната страна на стеблото и гранките се забележуваат некротични дамки, пукнатини и смрзнатини на кората. Потоа може да дојде до сушење на гранчиња, гранки или цели овошни дрвја. Мраз најчесто се јавува на деловите од гранките на овошките, особено кога гранките на скелетните гранки се под помал агол.

  Честа причина се и механичките повреди

  Како што веќе споменавме, мразот на стеблото и гранките предизвикува некротични дамки или цели зони, сушење на кората и пукање на ткивото. Ако камбиумот остане здрав, и дрвото и кората ќе се регенерираат. Меѓутоа, ако тоа не се случи, повредените области ќе се исушат.

  Што се однесува до дрвото, најмал отпор има приземниот дел. Овој дел трпи најголеми температурни флуктуации. Дополнително, тој е барем обезбеден со нутритивни резерви кои пристигнуваат уште подоцна. Скелетните гранки се однесуваат како горните делови на стеблото, а слично е и со другите постари гранки. Внатрешните делови на гранките на овошните дрвја имаат изразена чувствителност.

  Отпорност на мраз на пупки и гранчиња

  Во нормални услови на вегетација, гранките и гранчињата на овошките се подеднакво отпорни на мраз како и стеблото. Но, три фактори можат значително да ја намалат отпорноста на гранките и гранчињата предизвикувајќи слабо вкоренување:
  1. подолга вегетација,
  2. сенка и
  3. недоволна количина на органски резерви во ткивото.

  Поради овие причини, врвовите на пупупките и (или) гранчиња во внатрешноста на крошната може да се исушат под влијание на ниски температури. Врвовите на ластарите најчесто замрзнуваат кога не се добро созреани, задрвенети, додека гранчињата во внатрешноста на крошната – кога се повеќе засенчени, со помалку резерви на хранливи материи и со неповолни услови на стврднување.

  Отпорност на цветни и лисни пупки

  За време на долги мразови, овоштарите најмногу се загрижени за опстанокот на цветните и лисните пупки на гранките. Лисните пупки, за разлика од цветните пупки, освен праските каде што понекогаш умираат порано од цветните пупки, се многу отпорни на мраз, речиси како камбиумот и имаат посилно оштетување доколку замрзнат и гранчињата на кои се наоѓаат.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img