Кога купувате леб, дали сте сигурни дека навистина сте купиле квалитетен црн леб? Зошто и покрај тоа што треба да биде поздрав од белиот, денес ја нема истата хранлива вредност како порано. Кои се разликите во видовите брашно, но и во процесот на добивање вистинско, висококвалитетно црно брашно.
Дали целиот црн леб е навистина „црн“?
Трендот на купување црн или ‘ржан леб е сè попопуларен кај нас. Особено кај клиентите кои се грижат за правилна и здрава исхрана. И дали секој црн леб е навистина „црн“?
Таквиот леб треба да се прави од интегрални житарки или ‘рж кои се добро рафинирани. Во мелница најпрво треба да се одвојат семките, туѓите тела и слично, бидејќи површинскиот дел од зрното е многу подложен на таложење на мувли, бактерии и микроорганизми кои потекнуваат од нивата.
Леб со карамела
Со зголемувањето на бројот на купувачи на црниот леб, се зголемува и бројот на анонимни пекари, кои се повеќе се запознаени со методите и начините на боење на лебот. И точно е, наместо цело, квалитетно и добро исчистено жито, неспоредливо е полесно и поевтино да се замесува леб со разни вештачки адитиви за боја или, уште поедноставно – со додавање на кафе, какао, па дури и црвено вино. Лошо црвено вино, се разбира.
Што е вистински црн леб?
Вистинскиот е, како што велат во пекарскиот жаргон, слабо развиен, односно има мал волумен и мали пори, понекогаш е уште потешко да се голтне, бидејќи содржи целулоза и влакна кои го дразнат грлото. На крајот, ако сè уште не можете да препознаете вистински, висококвалитетен црн леб, пробајте го трикот со вода.
Во водата ставете парче од средината на црниот леб. Ако лебот побели, а водата потемни значи дека е обоен. Во тој случај, следниот пат кога ќе купувате леб, размислете дали треба да ја смените пекарата.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK