Во пресрет на бадниковата вечер подгответе го ова вкусно посно макало.
Традиционално македонско макало со компири и праз кое се поготвува лесно и е многу вкусно и како мезе и како прилог.
Состојки:
500 г праз
500 г варени лупени компири
5-6 варени суви пиперки
магдонос
3 чешниња лук
масло и сол по вкус
Подготовка:
Празот ситно го сечкаме, го посолуваме и го толчиме. Варените суви пиперки ги чистиме од семки и лушпа и во друг сад ги толчиме со лукот. Во трет сад ги гмечиме компирите, и ги соединуваме со празот и пиперките. Посолуваме и непрекинато мешајќи додаваме топло масло по желба, односно колку што ќе впие компирот. На крајот го додаваме исецканиот магдонос и го промешуваме макалото. На здравје!
За повеќе корисни стории посетете ја страната на zemjodelie.mk, како и Земјоделските групи на Facebook и Вибер.
А доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK