Перуанска јагода е многу интересно егзотично растение кое добро успева во наши услови. Плодовите имаат слатко-кисел вкус и се многу здрави. Покрај тоа што изгледа привлечно, не е тешко да се одгледува, бидејќи е доста отпорна.
Перуанска јагода (Physalis peruviana) е едногодишно растение. Не е препорачливо да се одгледува покрај домати и компири бидејќи тие се нападнати од истите болести. Сака многу сонце, но не сака силен ветер. Може да се одгледува во градината, но и во жардињера или саксија или во цветни градини и дворови, бидејќи е исклучително украсно растение.
Перуанската јагода или физиалис е популарно позната како сладок домат. Има карактеристичен изглед, како што плодот е внатре во вид на меур. Може да порасне над еден метар во висина, добро се разгранува (прави 7-10 гранки) и изгледа како грмушка.
Плодот е многу вкусен, со слатко-кисел вкус. Може да има жолта и жолто-портокалова боја, обично 1,5 – 2,5 cm во дијаметар (понекогаш и повеќе), со тежина од 4-12 грама. Плодовите што се одгледуваат во градината се значително поголеми од оние што се одгледуваат во саксии.
Перуанска јагода и лековити својства
Перуанските бобинки се полни со витамин Ц, А, витамини од групата Б и имаат многу фосфор. Имаат силно антиинфламаторно и антиоксидантно дејство. Силно го зајакнува имунитетот, а на организмот делува како антибиотик и е ефикасно средство против стрептококните и стафилококните бактерии.
Само бобинките се јадат, додека остатокот од растението е отровен
Не треба да се консумираат во големи количини бидејќи се хранливо богати, но доволни се 5-6 бобинки дневно.
Земјоделците од Јужна Америка го одгледуваат ова растение како зеленчук. Кај нас се поклопува со сезоната на производство на пиперки.
Одгледување на перуанска јагода
Се препорачува прво да се одгледуваат садници во затворен простор, а да се пресадат на постојано место во градината. Семето се сее на длабочина од 1 см. Откако ќе никне, може да се пресади во саксија со цветна почва. Растенијата пристигнуваат за садење за околу 30-40 дена.
Се сади во рана пролет на постојано место во градината, кога ќе помине опасноста од пролетни мразови. Местото каде што планирате да ја засадите треба да се оплоди со ѓубриво или некое друго органско ѓубриво наесен. Садењето се врши на растојание од 60 x 80 cm.
Грижа
Што се однесува до грижата, важно е да се знае дека е доста отпорна и ретко напаѓана од штетници и болести. За зајакнување на растението, можете да направите препарат од коприва, а ако го примените принципот на заедничко садење, можете да засадите кромид и лук до неа. Се препорачува наводнување два пати на ден. Кога ќе порасне до висина од 40 см, главното стебло треба да биде врзано за потпора. На страничните ластари им е дозволено да растат, но кога растението ќе зајакне, тие треба да се држат под контрола со кастрење.
Берба и употреба
Цветањето се јавува во текот на јуни и јули, а по цветањето наместо жолто-црни цветови се формира зелен лампион во кој се развива плодот. Лушпата со текот на времето ја менува бојата, а кога ќе почне да пожолтува, се суши и станува проѕирна, тоа е знак дека плодот е зрел.
Тие се подготвени за берба на крајот на август, а бербата може да се врши сукцесивно до првите мразеви. Заедно со плодот се берат лампионите, а се користи само плодот.
Перуанската јагода е малку кисела, но има пријатен вкус. Едно растение може да даде 100-150 плодови. Овошјето може да се консумира сирово или да се користи за подготовка на сосови, овошни салати, а може да се подготви и мармалад или џем, да се додаде во колачи итн.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката агро забава како и Земјоделските групи на Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK