Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

-5.2 C
Skopje
Sunday, November 24, 2024

More
    домаАгро советиКако да се исуши и складира оригано?

    Како да се исуши и складира оригано?

    petel baner

    Оригано – Лековитиот зачин се бере во текот на летото, потоа се суши и пакува за да може да се користи во текот на зимата.

    Оригано често се користи како зачин кој на јадењата им дава уникатна арома. Покрај гастрономијата, се цени и како лековито растение. Лесно се одгледува во саксии, контејнери, но и на отворено.

    Otkup na kompiri

    Можеме да го користиме свежо во текот на целата сезона, а за зима треба да се исуши за да се зачува.

    Берба и сушење

    Летото е време за берба и сушење на ориганото. Се берат гранки кои се добро развиени и кои се на почетокот на фазата на цветање, во периодот јули – август. Оние кои го формираат плодот се премногу груби и содржат помалку корисни материи. Сечењето се врши наутро, а се сечат 20 см над основата. Ножиците треба да бидат остри и дезинфицирани.

    Друг начин е да се соберат само листовите. Во двата случаи, растителниот материјал треба да биде здрав, без оштетување од инсекти и симптоми на болеста.

    agrounik

    Сушењето може да се направи на сонце, рерна или дехидратор. Првиот метод е традиционален кога врзуваме пет гранчиња во сноп и го закачуваме наопаку. Пакетите не смеат да се допираат за да циркулира воздух меѓу нив и да се забрза сушењето. Изберете воздушесто место во сенка. Времето на сушење зависи од големината на гранките, температурата и влажноста на воздухот. Може да трае неколку дена, па дури и една недела.

    Ако се прави во рерна, температурата треба да биде до 50ºC пред да го ставите растителниот материјал. Вратата на рерната се остава отворена за да се дозволи вишокот на влага да излезе. Ставете ги гранчињата на решетката, а листовите распоредете ги ги во тенок слој врз хартија за печење на плех. По 15 минути, гранчињата и листовите се превртуваат и се сушат уште 15 минути. По потреба постапката се повторува додека не се исуши, а потоа се остава да се излади.

    Prostor za reklama na zemjodelie.mk

    Чување

    Можеме да го спакуваме сушено во хартиени кеси. Цветовите треба да бидат на дното, а горниот дел од вреќата е врзан околу местото каде што се врзани стеблата. Друг начин е да ги исечете гранчињата на помали парчиња.

    За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

    Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

    tigar.mk baner
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img
    spot_img