Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

20.8 C
Skopje
Friday, June 21, 2024

More
  домаАгро советиОдгледување краставици на жичана мрежа

  Одгледување краставици на жичана мрежа

  petel baner

  Нашите градинари не користат современи методи на одгледување краставици, но носи многу предности во однос на продуктивноста и економичноста.

  Најинтензивниот начин на одгледување краставици, со кој се постигнуваат најголеми приноси, е одгледувањето на жичени рамки. Поради подобрата вентилација на растенијата на жичаната арматура, има помалку проблеми со болести. Плодовите се чисти, а бербата е многу полесна. Борбата против плевелот може да биде успешна и без хербициди бидејќи просторот меѓу редовите може да се пополни со слама.

  Како да ја инсталирате арматурата?

  За поставување на арматурата се користат столбови, кои се закопани така што се 150 – 180 cm над земјата. Столбовите се поставуваат во редови на секои четири метри, а редовите се распоредени на растојание од 135 – 150 см. На висина од 15 – 20 cm над земјата, долната жица е затегната, а горната жица е затегната на врвовите на столбовите. Во средината помеѓу овие две може да се постави уште една жица. На секои 20 – 25 cm по ред се спушта ПВЦ или друго врзивно средство и се врзува за долната жица.

  Може да се користи и плетенка жица која меѓу поставените се протега по редовите на столпчињата, сè до крајот на редот каде што на одредено растојание ќе се врши сеидба или садење краставици. Така се поставува плетената жица и покрај другите редови.

  Овој тип на одгледување на отворено е возможен за сорти  со кратки, полудолги или долги плодови. Во градинарски услови се сеат две до три семиња. Растојанието е 40 до 50 см, додека столпчињата и жичаната мрежа се поставуваат по истиот принцип споменат погоре.

  Скратување на главното стебло и страничните пупки

  Сеидбата се врши со две семиња во мали дупки, на секои 20 – 25 см по ред, длабоки два до три сантиметри. Откако растенијата ќе развијат вистински лист, се остава најразвиениот, а другите се отстрануваат со сечење по површината на почвата. На овој начин се добиваат три растенија на метар квадратен, што е оптимално за споменатиот начин на одгледување краставица. Кога ќе пораснат во должина од 50 см,  тие се насочуваат  и се обвиткуваат околу врвката или се внесуваат во мрежите на поставената мрежа.

  agrounik

  За време на растењето тоа се повторува еднаш или двапати неделно додека пупките од краставица не пораснат до горната жица. На неа се врзуваат и спуштаат од другата страна, или главното стебло се скратува и се врзува за горната жица. Ова е подобар начин, бидејќи на овој начин дрвото подобро се разгранува. Од земјата до долната жица, треба да го има само главното стебло. Од 25, понекогаш дури и 50 см над земјата, главното стебло се разгранува во странични гранки од I, II и III редови.

  Разгранување

  Разгранувањето, во зависност од сортата на краставицата, може да се забрза со резидба по два или три листа и еден или два плода. Ова е во зависност од тоа дали мешунките се од понизок или повисок ред. Страничните никулци може да се скратат  на три листови и два плода. Оние што се развиваат над 150 cm висина на растението на три листови и четири плодови.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Сепак, ова е типична операција со класични сорти, што принудува да се формираат женски цветови, кои се доминантни на страничните гранки. Во партенокарпични форми (како што се новите сорти и хибриди), во целото растение доминираат женски цветови, а плодовите се формираат без оплодување. Кога главното стебло на краставицата ќе стигне до горната жица на предметот, се префрла и се наведнува надолу.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img