Тел: +38975383796 Е-пошта [email protected]

23.8 C
Skopje
Thursday, June 20, 2024

More
  домаАгро советиОбработка на стрништата - ја зачувува влагата во почвата - Длабочина на...

  Обработка на стрништата – ја зачувува влагата во почвата – Длабочина на обработката 10-15 см

  petel baner

  Целта на обработка на стрништата е да се запре капиларното нагорно движење на влагата низ почвата. На тој начин ќе се спречи нејзиното сушење и ќе се овозможи понатамошна обработка.

  Кај нас сушата е најважниот стрес фактор за намалување на приносите во одредени години. Најефективна мерка за борба против сушата е наводнувањето, чија примена суштински го менува системот на растително производство. Тоа е и најскапа мерка и може да се примени таму каде што има квалитетна вода за наводнување и капитал за инвестирање во системи за наводнување.

  Агротехничките мерки се значително поевтини во споредба со наводнувањето и можат да ја задржат влагата во почвата и да се применат на поголема површина. Правилните и навремени мерки за обработка можат значително да го намалат испарувањето на водата од почвата.

  agrounik

  Во земјоделското производство основното правило е земјата да биде под земјоделски култури или обработувана. По бербата на зимските посеви големи површини остануваат без посеви.

  Првата мерка на редовно обработување е плитка обработка.

  Плитко обработување на земјиштето веднаш по бербата на раните култури (обично ситни зрна), со цел да се создаде плиток, растресит слој на површината.

  Prostor za reklama na zemjodelie.mk

  Една од важните цели на пилингот е да се намали испарувањето. Правилно извршената обработка со делумно орање на остатоците од културите може да го намали испарувањето на почвата за 8-36%.

  За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber

  Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK

  tigar.mk baner
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img