Маслиново масло треба да се чува правилно за да се задржи неговиот квалитет, без оглед на температурните услови.
Еве неколку совети кои можат да ви помогнат да го заштитите маслиновото масло од расипување кога температурите се многу високи:
Чувајте го на темно месо
Сончевата светлина може да предизвика оксидација на маслиновото масло и да ја намали неговата свежина. Затоа, чувајте го на темно место како што е плакарот или оставата.
Избегнувајте изложување на топлина
Маслиновото масло треба да се чува на температура помеѓу 15°C и 25°C. Избегнувајте да го чувате шишето со масло во близина на извор на топлина како што е шпорет, рерна или директна сончева светлина.
Добро затворете го шишето
Кога чувате маслиново масло, секогаш внимавајте шишето да е добро затворено. Ова ќе го спречи влегувањето на воздухот и оксидацијата на маслото.
Користете темни стаклени шишиња
Ако е можно, изберете маслиново масло кое е спакувано во темно стаклени шишиња. Темното стакло помага да се заштити маслото од светлина.
Не чувајте маслиново масло во фрижидер
Маслиновото масло може да се стврдне и да се замати кога е изложено на студ. Затоа, нема потреба да го чувате во фрижидер.
Користете го маслото во рокот
Маслиновото масло има ограничен рок на траење, па затоа треба да се користи пред истекот на рокот за да се обезбеди свежина и квалитет.
Правилното складирање на маслиновото масло на топлина е важно за да се зачува неговата хранлива вредност и вкус. Следејќи ги овие упатства, можете да го продолжите рокот на траење и да уживате во висококвалитетно маслиново масло.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook и Viber.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK