Денес, во кантите за компостирање се ставаат многу работи кои можат да нанесат повеќе штета отколку добро за градината. Затоа направивме листа на работи кои никогаш не треба да се компостираат.
Производи од тесто
Ова вклучува колачи, тестенини и повеќето печива. Ако ставите било што тестено во купот компост, сте испратиле покана до штетните инсекти.
Масло за подготовка на храна
Ако го истурите маслото што сте го користеле при подготовката на храната врз компостот, тоа ќе мириса на храна за помалите животни и инсекти и ништо нема да ги спречи да дојдат до него. Можете исто така да го нарушите балансот на влага на компостот.
Болни растенија
Многу е важно секој растителен материјал да биде темелно прегледан пред да се додаде во компостот. Не сакате да пренесувате габични и бактериски инфекции на вашите нови растенија.
Печатена и ламинирана хартија
Има долга листа на печатени хартии и картон, вклучувајќи списанија, каталози, флаери, разни пакувања. Денес сите тие се обложени со тенок слој лак, кој не е класична пластификација, туку е исто толку токсичен.
Човечки и животински измет
Кога велиме животно, првенствено мислиме на месојади. Простирки и измет од тревопасни животни се, се разбира, корисни, но во помали количини.
Месни производи
Ова ги вклучува и коските, крвта, рибите и животинските масти. Сето ова е уште еден магнет за штетници.
Млечни производи
Воздржете се од компостирање на млеко, сирење, јогурт… Иако сигурно ќе се распаднат, тие се привлечни за штетниците.
Ориз
Готвениот ориз е необична плодно тло за размножување на неколку видови бактерии кои не ги сакате во вашиот куп компост. Суровиот ориз привлекува вошки, молци и слични инсекти.
Инвазивни градинарски растенија
Глуварчето, бршленот, јапонската детелина се неколку растенија или плевел кои најверојатно ќе го најдат вашиот куп компост одлично живеалиште за раст наместо распаѓање.
Пилевина
Пилевината е добра само ако знаете дека дрвото не е обработено. Ако не знаете, не додавајте.
Орев
Оревот содржи југлон, природно соединение кое се наоѓа во листовите и другите делови, како што се мешунките, во кората, во цветот, во обвивката. Одредени растенија се чувствителни на ова соединение, како домати, пиперки, компири, модар патлиџан, зелка, петунии, хризантеми, хидрогени… Во присуство на југлон можат да го забават развојот, да почнат да пожолтуваат и венеат.
Кисело овошје
Цитрусните овошја, како што се лимоните, не треба да се додаваат во купот компост, бидејќи тие всушност можат да ги убијат добрите бактерии кои помагаат да се распадне компостот.
За повеќе корисни стории посетете ја рубриката Агро совети, како и нашите социјални мрежи Facebook, Viber и Telegram.
Доколку нешто продавате или купувате посетете го огласникот WWW.PETEL.MK